Njemačka može podnijeti trodnevnu obustavu isporuka ruskog plina

Biznis 31. kol 202217:07
Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP / ILUSTRACIJA

Njemačka će prebroditi trodnevni prekid isporuka plina cjevovodom Sjeverni tok 1 ako Rusija od subote ponovo bude isporučivala iste količine plina kao i prošlog tjedna, rekao je u srijedu predsjednik mrežnog regulatora Klaus Mueller.

„Pretpostavljam da ćemo to moći podnijeti. Vjerujem da će Rusija od subote ponovo isporučivati najmanje 20 posto (nekadašnje količine), ali to nitko ne može znati”, rekao je Mueller.

Rusija je u srijedu ponovo obustavila isporuke plinovodom Sjeverni tok 1, na tri dana, radi popravaka. Ruski Gazprom objavio je da njegov plin neće stizati u Njemačku od tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu do ranih jutarnjih sati u subotu.

U kompaniji su istaknuli da su bili prisiljeni obustaviti isporuke zbog radova na održavanju jedinog preostalog kompresora Sjevernog toka 1.

PROČITAJTE JOŠ

Kremlj je poručio da su jedina prepreka normalnom radu plinovoda tehnološki problemi koje su izazvale sankcije zapadnih zemalja Rusiji zbog, kako je u Moskvi nazivaju, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U lipnju Gazprom je radi održavanja smanjio isporuke Sjevernim tokom 1 za 60 posto i za dodatnih 20 posto u srpnju, ukazujući na kašnjenje turbine koju je poslao na servis u Siemens. Njemačka kompanija poslala ju je u tvornicu u Kanadi koja je zbog sankcija blokirala njezin povrat.

Ukrajina je pak blokirala jednu od dvije točke na drugom cjevovodu kojim ruski plin stiže u Europu, što je dodatno smanjilo isporuke.

Europske zemlje sada strahuju za opskrbu ključnim energentom ove zime, pozivajući građane i kompanije na štednju i pripremajući planove za racioniranje opskrbe. Problemi u nabavi i visoke cijene prijetnja su gospodarstvu koje bi moglo pasti u recesiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar