Njemačka spriječila gašenje Gazpromove podružnice

Biznis 05. tra 202212:12 > 12:131 komentar
Izvor: REUTERS/Fabian Bimmer

Njemačka vlada dodijelila je upravitelja podružnici ruskog Gazproma, koji se povukao iz vlasništva, kako bi osigurala kontinuitet opskrbe, objavilo je ministarstvo gospodarstva, pozivajući se na planiranu likvidaciju tvrtke.

Gazprom je prošlog petka objavio da se povlači iz vlasničkog udjela u Gazprom Germania GMBH i ostale imovine u Njemačkoj, uključujući Gazprom Marketing & Trading Ltd, sa sjedištem u Londonu, ne navodeći pojedinosti ni objašnjenje takve odluke.

Sjedište je Gazprom Germanije u Berlinu, a jedini je njegov dioničar Gazprom Export, podružnica u potpunom vlasništvu Gazproma.

Njegove osnovne poslovne djelatnosti uključuju skladištenje, trgovanje i opskrbu plinom, koji se koristi kao gorivo u cestovnom i pomorskom prijevozu, a vlasnici su i mreže punionica u Njemačkoj i Češkoj.

VEZANE VIJESTI

Gazprom, između ostalog, upravlja najvećim njemačkim skladištem plina, koje čini jednu petinu njemačkog skladišnog kapaciteta, napominje agencija dpa.

U ministarstvu gospodarstva istaknuli su u ponedjeljak da Gazprom Germania u Njemačkoj upravlja iznimno važnom infrastrukturom.

Njegov vlasnik Gazprom rekao da se povlači iz Gazprom Germanije, a nije jasno tko će biti novi ekonomski i pravni vlasnik udjela, naglasio je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Ta činjenica sama po sebi predstavlja kršenje propisa, istaknuo je Habeck, dodavši i da je ministrstvo “doznalo” da je novi vlasnik Gazprom Germanije, neizravnom akvizicijom, JSC Palmary and Gazprom Business Export Services LLC.

Budući da Gazprom Germania upravlja ključnom infrastrukturom i da kupac nije iz EU-a, akviziciju mora odobriti njemačka vlada, naglašavaju u ministarstvu.

Nejasno je pritom “tko ekonomski i pravno stoji iza dviju tvrtki”, a novi je vlasnik, po priopćenju ministrstva, naložio likvidaciju Gazprom Germanije, što nije legalno dok se akvizicija ne odobri.

Ministarstvo je nije odobrilo, pa su svi naknadni pravni koraci ništavni, istaknuli su, dodijelivši Gazprom Germaniji privremenog upravitelja, mrežnog regulatora BNA.

Tim potezom želimo osigurati opskrbu plinom, ne samo Njemačke već i europskih partnera, naglasio je ministar Habeck.

Gazprom Germania posjeduje druge tvrtke u njemačkoj plinskoj industriji, uključujući dobavljača plina Wingas, operatera skladišta plina Astoru i manjinski udio u tvrtki za transport plina Gascade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar