Norveški ekonomisti: Napetost između dvije supersile uzdrmat će globalna tržišta

Biznis 03. svi 202214:54
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Norveški mirovinski fond očekuje teške prilike na tržištima širom svijeta u vremenima koja dolaze zbog geopolitičkih događaja i inflacije, rekao je u utorak izvršni direktor Nicolai Tangen.

Norveški fond ulaže prihode od prodaje nafte u mirovinu građana kojima je do kraja ožujka pribavio ukupno 11,657 bilijuna norveških kruna (1,217 bilijuna eura).

U prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio je negativan prinos na ulaganja od 4,9 posto, što odgovara padu vrijednosti imovine 653 milijarde norveških kruna zbog geopolitičkih previranja koja su utjecala i na tržišta, rekao je krajem travnja zamjenik izvršnog direktora Trond Grande.

Izvršni direktor Nicolai Tangen ponovo je u utorak u norveškom parlamentu upozorio na ekonomske posljedice rata u Ukrajini. Inflacija je jačala i prije rata, a sada je rast cijena dodatno ubrzao, dok su kamatne stope i dalje vrlo niske, a cijene dionica visoke, objasnio je Tangen.

vezana vijest

“Geopolitičke posljedice rata teško je predvidjeti, ali vjerojatno smo suočeni s najvećim promjenama u posljednjih 30 godina”, rekao je šef mirovinskog fonda parlamentarnim zastupnicima.

“Nema sumnje da će sve izraženija trvenja između supersila i poništavanje procesa globalizacije utjecati na tržišta”, naglasio je Tangen.

Fond, koji mirovinsku štednju građana ulaže u inozemne dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljive energije, nema se “kamo sakriti” i mora upravljati rizikom koji dolazi s izloženošću globalnim tržištima, dodao je.

“Sve to znači da je pred nama težak put”, zaključuje šef rekao je Tangen.

Fond je u travnju prošle godine kupio prvi izravni udio u projektu obnovljive energije, vjetroelektrani u Nizozemskoj, ali otada nije ulagao u takve projekte. Tangen je rekao da će im trebati vremena, iako fond ima dozvolu od parlamenta da uloži do dva posto ukupne vrijednosti u takvu vrstu imovine.

“Konkurencija je na tom području žestoka i teško je pronaći dobre projekte”, dodao je.

Fond je osnovan 1996. godine i posjeduje udjele u 9.300 tvrtki diljem svijeta i 1,3 posto svih dionica uvrštenih u kotacije burzi širom svijeta. Dosada je za svakog odraslog građanina i za svako dijete u Norveškj zaradio po 230.000 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar