Očekuje se oprezno trgovanje na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna

Biznis 28. pro 202009:12 > 09:16
Izvor: Marin Tironi/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uz skromnu likvidnost, što je uobičajeno za ovo razdoblje između dvaju blagdana, a ostaje za vidjeti hoće li se blago pozitivno raspoloženje sa svjetskih burzi preliti i na domaće tržište.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.075 bodova.

Tako su prekinuli dvotjedni negativni niz, no u odnosu na početak godine i dalje bilježe dvoznamenkaste gubitke.

PROČITAJTE JOŠ

U godini koju je obilježila koronakriza i oštro potonuće BDP-a zbog mjera suzbijanja širenja pandemije, Crobex je zasad na putu gubitaka od 14,5 posto, a Crobex10 od 10,4 posto.

Među sektorskim indeksima, prošloga je tjedna najviše porastao građevinski, za 3,4 posto. U minusu je završio jedino indeks industrijskog sektora, i to za 0,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 15,2 milijuna kuna, što je za 25 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, u blok transakciji dionicom Atlantic grupe ostvareno je još 2,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 1.300 kuna za dionicu.

„Crobexi su prošloga tjedna blago porasli, nakon dva tjedna pada, dok je likvidnost bila skromna, s obzirom da se zbog božićnih blagdana trgovalo samo tri dana. Prosječni dnevni promet dionicama, uključujući blok transakcije, iznosio je oko 6 milijuna kuna”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Atlantic grupe, više od 4 milijuna kuna. Cijena joj se pritom spustila 0,8 posto, na 1.310 kuna.

Po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,22 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,35 posto, na 375 kuna.

Milijunski promet, 1,56 milijuna kuna, ostvaren je još i dionicom Valamar Rivijere, uz stagnaciju njezine cijene na 28,8 kuna.

Nadomak milijunskom prometa bila je dionica HT-a, kojom je protrgovano gotovo 950 tisuća kuna, a pritom joj se cijena spustila 0,6 posto, na 179 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Vira, sa skokom cijene za 12 posto, na 31,6 kuna. Istodobno, najveća gubitnica bila je dionica Končar D&ST-a, s padom cijene za 4,6 posto, na 1.250 kuna.

Na domaćem se tržištu protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je njih 20 zabilježilo pad cijene, 15 rast, a 18 stagnaciju.

„Danas na domaćem tržištu očekujemo usporenije, opreznije trgovanje i skromnu likvidnost. Kako nema domaćih korporativnih vijesti, vjerujemo da će se pratiti zbivanja na stranim tržištima, pa ćemo vidjeti hoće li se blagi pozitivni sentiment sa stranih burzi preliti i na Zagrebačku”, kaže Davor Špoljar.

I na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Tako je na Wall Streetu Dow Jones ojačao 0,1, a Nasdaq indeks 0,4 posto. S&P 500 oslabio je, pak, 0,2 posto.

Na europskim je burzama Londonski FTSE indeks oslabio 0,4 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3, a pariški CAC 0,1 posto.

„Optimizam u vezi paketa fiskalnih poticaja u SAD-u bio je djelomično zasjenjen viješću o novom soju koronavirusa i mjerama zabrane putovanja u Ujedinjenom kraljevstvu”, kaže Davor Špoljar.

Na početku tjedna svjetske bi burze, kaže, mogle porasti zahvaljujući vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakone o paketu poticajnih fiskalnih mjera i financiranju saveznih službi.

Likvidnost bi, kaže Davor Špoljar, i na svjetskim burzama i na domaćem tržištu ovoga tjedna mogla biti slabija, što je uobičajeno za ovo razdoblje između dvaju blagdana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar