Od sljedeće godine stiže nova obveza za dio tvrtki u Hrvatskoj: Hoće li biti kazni?

Ekonomija 08. pro 202313:47 1 komentar

Stručnjakinja za područje održivosti u bankarskom sektoru, Sara Foršek Pažin, gostovala je u N1 studiju kod Sadre Križanac gdje je komentirala odluku da od 1.1. sljedeće godine tvrtke moraju podnijet izviješće o održivosti.

Foršek Pažin kaže kako nemaju sve tvrtke tu obavezu nego samo one s više od 500 zaposlenih i one koje su izašle na burzu. “Manje tvrtke će tu obvezu imati od 2026., što je dobro jer prilagodba će trebati”, rekla je.

N1

“Održivost je krovni pojam koji podrazumijeva okolišni, socijalni i upravljački čimbenik i svaka kompanija izvještava o tim svojim ključnim čimbenicima. Odnos prema okolišu, odnos prema zaposlenima, partnerima i klijentima i upravljački koji opisuje kako je pogonjen sustav u kompacniama2, objasnila je.

Što se kazni tiče, kaže da ne postoje neke konkretne sankcije. “Bit će vjerojatno opaske, ipak su velike tvrtke u igri i to im je u interesu izvijestiti, no bit će problema s kvalitetom izvještaja jer sada stupaju na snagu europski standardi koji su malo detaljniji i traže više podataka”, dodala je Foršek Pažin.

“Ovo nam je prva godina i svima nam je to novo i nepoznato i sigurno će nam trebati par godina da se naviknemo”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare