Odvjetnik: Afere poput one u HNB-u zadnji trzaji jednog carstva koje propada

Biznis 19. sij 202217:47 > 19:013 komentara

Odvjetnik Vlaho Hrdalo bio je gost Newsrooma i komentirao je aferu HNB.

Hrdalo kaže da je po njemu zanimljiv motiv da netko tko ima očit suficit novca i još se bavi posuđivanjem tog novca, uopće traži dodatan novac na tržištu da bi on na njega sam platio neku kamatu.

VEZANE VIJESTI

“Teoretski, odgovor koji smo dobivali često je – pa bilo tko je mogao kupiti te obveznice. Međutim, svi smo svjesni da prosječna osoba ne kupuje obveznice. Bilo banaka bilo nekih drugih izdavatelja. Upravo tu su u koliziji tradicionalni financijski sustav i ove neke nove tehnologije kao što su kriptovalute, neobanke i slični neki pristupi redefiniranju financija jer oni izbacuju brokere, burze, banke i ostale aktere”, objašnjava Hrdalo.

Svi oni još uvijek (brokeri, burze, banke, op.a.) po mom mišljenju, tvrdi Hrdalo, ne znaju da je njihovo vrijeme zapravo prošlo i da ih u položajima drži tek činjenica to što im država daje monopol nad novcem i taj monpol nestaje pred njihovim očima, stoga se ne treba pretjerano uzbuđivati zbog ovakvih afera.

“Po mom sudu su to zadnji trzaji jednog carstva koje propada. Ja sam uvjeren da će se naša djeca smijati konceptu da je naša generacija po vlastiti novac išla u banku. Kad bolje promislite, s izuzetkom kredita, u banku nitko ne odlazi po neki proizvod. Uglavnom vam se naplaćuju neke naknade za zapravo nepostojeće usluge kao što je na primjer, promjena adrese u sustavu”, kazala je.

N1

Odvjetnik naglašava da nije uobičajeno da prosječna osobe koju srećemo na cesti ima obveznice bilo kojeg izdavatelja.

“Mislim da su te obveznice vrlo zgodan instrument za ponuditi ih nekoj skupini očigledno visoko financijskih obrazovanih ljudi koji bi od toga mogli profitirati i istovremeno sebi, zahvaljujući onom objašjenju o smanjenju porezne osnovice, mogli sebi potencijalno smanjiti količinu plaćenog poreza. Legalno, da se razumijemo, ali ipak to je rezultat”, rekao je odvjetnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar