Oreščanin: Poduzetnik 10 puta više uplati državi, to je neodrživo

Biznis 11. lis 202114:05 > 15:26
Izvor: N1

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika u N1 Studiju uživo komentirao je ograničenja rada koja još uvijek podnose neki sektori zbog pandemije koronavirusa, transformaciju sustava obiteljskih domova koju je najavio ministar Josip Aladrović i druge teme.

“Na početku mjere nisu bile baš najbolje, to je bila uglavnom odgoda, a mi smo inzistirali na otpisu. Kasniji paketi su bili bolji i uspjeli smo spasiti dio radnih mjesta”, rekao je Dražen Oreščanin o pandemiji i dodao da su noćni klubovi još uvijek u problemima:

VEZANA VIJEST

“Oni i dalje imaju ograničenje rada do 12 sati na što smo reagirali. Smatramo da to nije održivo ni korektno jer su druge europske zemlje to dozvolile još prije ljeta. Događa se to da mladi idu u Bosnu i Srbiju na noćne provode, idu u kafiće i organizira se puno nelegalnih zabava koje su puno veći rizik za širenje virusa.”

Oreščanin kaže da je vani i taj segment reguliran covid potvrdama: “Mladi ulaze u klubove uz korištenje potvrda, tko je cijepljen može ući ili postoje brzi antigenski testovi. Kroz rad noćnih klubova se potiče mlađa populacija na cijepljenje.”

Ističe da su posljednji dopis o tome Stožeru uputili krajem prošlog tjedna, no zasad nema reakcije.

“Ne onemogućavati one koji pošteno rade svoj posao”

Komentirao je i temu transformacije sustava obiteljskih domova.

VEZANA VIJEST

“Problem je obiteljskih domova kojih ima oko 500. Po novom prijedlogu Zakona takvih domova više nema, ukidaju se, a vlasnicima tih obiteljskih domova i zaposlenima – oko 2.000 – ostaje mogućnost ključ u bravu ili velikog ulaganja da to bude dom u skladu s novim zakonom. Ministar Aladrović je rekao da je u planu iz Nacionalnog plana oporavka izgraditi nekoliko velikih ustanova koje bi skrbile o većem broju starijih, ali to bi opet bile ustanove u vlasništvu države”, rekao je i dodao:

“Bilo je nekoliko nesreća u nelegalnim domovima. Ne možete kažnjavati 500 legalnih domova zbog 10, 20 ili 50 koji su nelegalni i nekvalitetni. To trebaju raditi inspektorati i to je posao Aladrovića, a ne onemogućavati one koji pošteno rade svoj posao.”

“Hrvati plaćaju najskuplje gorivo u EU-u”

Oreščanin kaže da su pokrenuli projekt obnove Banije tipskim kućama. Završavaju tri kuće po tom projektu, a još nekoliko ih je u planu.

Osvrnuo se i na poskupljenje energenata.

“Taj problem koji mi svi poduzetnici nosimo već desetljećima – nije to samo cijena struje i plina, mi u Hrvatskoj plaćamo najskuplje gorivo u EU-u. To je zbog visokih nameta i trošarina što opet sve ide u državnu kasu. Ista je stvar sa strujom i plinom. Porezno i parafiskalno opterećenje u Hrvatskoj je jako veliko. Poduzetnik deset puta više uplati državi da bi mu desetina ostala kao profit. To je neodrživo”, istaknuo je Oreščanin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar