Otkazani razgovori o povećanju proizvodnje nafte

Biznis 06. srp 202113:34
Izvor: PAUL RATJE / AFP

Ministri za naftu skupine vodećih proizvođača otkazali su razgovore o proizvodnji nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) odbili predloženo produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe do kraja iduće godine.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salan pozvao je na “kompromis i racionalnost” nakon neuspjelih dvodnevnih razgovora na kraju prošlog tjedna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom pregovarala je o ublažavanju ograničenja kojima se opskrba prilagodila smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

OPEC+ smanjio je opskrbu u pandemijskoj 2020. godini za gotovo 10 milijuna barela dnevno. a u međuvremenu ublažio je ograničenja na oko 5,8 milijuna barela dnevno, paralelno oporavku potražnje zahvaljujući procjepljivanju stanovništva i ukidanju mjera suzbijanja pandemije.

Krajem prošlog tjedna razgovarali su o dodatnom povećanju proizvodnje u razdoblju od kolovoza do prosinca, za dva milijuna barela dnevno, prema prijedlogu Rusije i Saudijske Arabije.

Ujedinjeni Arapski Emirati prihvatili su, prema tvrdnjama izvora, prijedlog, ali su odbili predloženo produljenje sporazuma o ograničenju proizvodnje za osam mjeseci, do kraja iduće godine, nezadovoljni izračunom kvota za smanjenje.

Abu Dhabi nezadovoljan je niskom osnovicom za njihov izračun i želi je podići. Vlada je uložila milijarde dolara u povećanje proizvodnih kapaciteta i tvrdi da je pri sklapanju sporazuma postavljena prenisko.

UAE nije promijenio stav u ponedjeljak, istaknuli su izvori u OPEC+, dodavši da panelu ministara kojim predsjedaju Saudijska Arabija i Rusija, treba više vremena za raspravu.

Neki izvori u OPEC+ skupini neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom tvrde da proizvodnja neće biti povećana u kolovozu, a neki da će idućih dana biti održan novi sastanak i da će se proizvodnja povećati.

“Odluka za kolovoz nije donesena, razgovori još nisu završeni. Tržištu treba ta nafta”, ustvrdio je jedan upućeni izvor.

Abu Dhabi naglašava da nije usamljen u zahtjevu za podizanjem osnovice, napominjući da su Azerbajdžan, Kazahstan, Kuvajt i Nigerija prošle godine zatražili povećanje i utvrđena im je nova osnovica.

Spor odražava sve dublji jaz u stavovima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, primjećuje Reuters.

Dvije zemlje oformile su regionalni savez i pokrenule oružani sukob u Jemenu. UAE se u međuvremenu povukao iz vojnih operacija u Jemenu, a Saudijska Arabija pokušava osporiti njegovu ulogu turističkog i poslovnog središta regije.

SAD želi jeftiniju naftu

Sukob vodećih proizvođača oko ograničenja opskrbe privukao je u međuvremenu pozornost Washingtona, koji nije član inicijative, ali je u ponedjeljak zatražio “kompromisno rješenje”.

“SAD pomno prati pregovore OPEC+ i njihov utjecaj na oporavak svjetskog gospodarstva od pandemije covida 19”, naglasila je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće.

“Ne sudjelujemo u razgovorima, ali dužnosnici kabineta razgovarali su s relevantnim vladama i pozvali na kompromisno rješenje koje će omogućiti realizaciju predloženog povećanja proizvodnje”, dodala je Jen Psaki.

Cijene nafte dosegnule su najvišu razinu od 2018., potaknuvši strah od inflacije. Američki predsjednik Joe Biden proglasio je oporavak gospodarstva od koronakrize prioritetom svog kabineta, podsjeća Reuters.

Stabilno tržište nafte nužno je za opravak i ostvarenje cilja kabineta o cjenovno dostupnim i pouzdanim energentima, izjavili su Bidenovi pomoćnici, pod uvjetom da ostanu anonimni.

Cijene nafte porasle su jutros na 77,78 dolara, najvišu razinu u gotovo tri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar