Petrol i prije roka završio pripajanje Crodux derivata dva

Ekonomija 03. stu 202211:42 0 komentara
N1, Ilustracija

Petrol je u četvrtak priopćio da je dva mjeseca prije roka završio pravno pripajanje Crodux derivata dva tvrtki Petrol d. o. o. Zagreb, čime je Petrol postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj.

“Pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. društvu Petrol d. o. o. Zagreb upisano je u sudski registar u Hrvatskoj 2. studenoga 2022. godine, čime je društvo Crodux derivati dva prestalo s radom, a cjelokupno poslovanje, zajedno sa svom imovinom i obvezama, preneseno je na društvo Petrol”, navodi se u priopćenju.

Slovenski Petrol je 12. siječnja 2021. godine potpisao ugovor o kupoprodaji stopostotnog poslovnog udjela u tvrtki Crodux derivati dva, do tada u vlasništvu Ivana Čermaka, a transakcija kupnje provedena je 6. listopada 2021. godine.

Nakon završetka transakcije uslijedila je integracija poslovanja u grupu Petrol. Provedba pripajanja, kao zadnjeg koraka integracije, planirana je do kraja 2022. godine, a svi povezani postupci i poslovi uspješno su završeni dva mjeseca prije predviđenog roka, ističe se u priopćenju.

U planiranje i provedbu integracije bila uključena sva poslovna područja – prodaja, nabava, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, ljudski resursi, pravni poslovi, ulaganja i održavanje te financije, navodi se uz ostalo u priopćenju, uz podatak da Petrol d. o. o. Zagreb danas objedinjuje oko 2.200 zaposlenika.

Preuzimanjem Crodux derivata dva grupa Petrol dobila je još 93 benzinska servisa, a sa svojih 109 postaja, sada ima ukupno 202 prodajna mjesta u Hrvatskoj. Time se tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj povećava s 13 na 23 posto, ističu iz kompanije.

Inače, u 2021. godini Petrol i Crodux su ukupno prodali 887 tisuća tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udio Croduxa računa samo od završetka transakcije, dakle od listopada 2021. nadalje.

“Time Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima jugoistočne Europe”, naglasili su iz Petola.

Predsjednica Uprave slovenskog Petrola Nada Drobne Popović ocijenila je kako je pripajanje Crodux derivata dva jedno od najvećih pripajanja u grupi Petrol u zadnjih deset godina.

“Zajedničkom nabavom naftnih derivata i trgovačke robe te s dvjema snažnim robnim markama na hrvatskom tržištu postali smo jači igrač i u rastu prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastroprograma, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrijednost programa vjernosti za sve klijente, jačamo rast prodaje energetskih rješenja te zajedničkim snagama jačamo i veleprodajnu mrežu. U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. – 2025. na hrvatskom ćemo tržištu u prodajnoj mreži širiti portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije te ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, istaknula je u priopćenju Drobne Popović.

Direktor Petrola Zagreb Boris Antolović Pravno naglasio je da spajanje dvaju društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima te da time Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih poduzeća.

“Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržat ćemo robnu marku Crodux jer želimo iskoristiti njezinu snagu i ugled na hrvatskom tržištu”, istaknuo je Antolović.

Po podacima iz priopćenja, grupa Petrol je u zadnjih pet godina u Hrvatskoj uložila 276,7 milijuna eura.

Grupa Petrol prisutna je u Hrvatskoj i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a vjetroelektrane Glunča i Ljubač proizvode električnu energiju koja je u prosjeku dovoljna za opskrbu 45.000 kućanstava.

U izgradnji su tri solarne elektrane – Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, koje će s radom započeti u proljeće 2023. godine.

Grupa Petrol u Hrvatskoj također ima 66 električnih punionica za punjenje električnih vozila, u najmu ima tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), u najmu ima i pet skladišta ukapljenog naftnog plina (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo), a ima i tri koncesije za prirodni plin u okviru vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac, s 18.000 aktivnih priključaka, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!