Pitali smo HEP hoće li preuzeti Gradsku plinaru Zagreb Opskrba, evo odgovora

Biznis 24. svi 202212:48 > 12:56
Izvor: N1(screenshot)

Gradska plinara Zagreb Opskrba lani je ostvarila više stotina milijuna kuna gubitaka - uglavnom zbog djelovanja bivše vlasti, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je nedavno rekao da su uspjeli osigurati da tijekom zime ne bude obustave plina, ali da traže druga rješenja. Kao jedno od rješenja spominjala se prodaja Opskrbe HEP-u.

Pitali smo HEP imaju li u planu preuzeti GPZ Opskrbu.

VEZANA VIJEST

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska elektroprivreda kontinuirano promatra tržišno okruženje u svim poslovnim segmentima i zauzima odgovarajuće stajalište u odnosu na poslovne događaje na tržištu.

U tom smislu, pokrenuli smo aktivnosti, no tek u svrhu procjene potencijala društva GPZ Opskrba. U tijeku je postupak nabave konzultantske usluge.

HEP će, kao i u svim drugim sličnim slučajevima, pravovremeno i odgovorno odraditi poslove u svojoj nadležnosti, ujedno očekujemo aktivan pristup druge strane.

Podsjetimo, u slučaju značajnih poteškoća u radu opskrbljivača, HEP Plin sukladno Odluci HERA-e preuzima ulogu zajamčenog opskrbljivača”, navode.

Račun u međuvremenu deblokiran

U međuvremenu je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.

“Već jutros je deblokiran račun”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Dodao je da je riječ o zadužnici koju je jučer aktiviralo Prvo plinarsko društvo prema GPZ-u Opskrba, ali je dug do kraja dana podmiren.

Smatra da je aktiviranje zadužnice nekorektan potez PPD-a, za kojega, kaže, nije bilo potrebe.

Riječ o kršenju dogovora između PPD-a i Opskrbe od veljače ove godine. Uredno su se podmirivale obveze, u prosjeku je kašnjenje prema PPD-u bilo 15 dana, dodao je.

Podsjetio je da Opskrba posluje u gubitku od pola milijarde, zbog štetnih ugovora koje je bivša uprava potpisala nakon njihovog dolaska za vlast. Dugoročno, to je neodrživo, ali još uvijek se pronalazi najbolje rješenje, poručio je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar