Plenković u Infobipu o partnerstvu za Hrvatsku kao dio centra izvrsnosti i AI-ja

Biznis 12. svi 202118:04
Infobip

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u srijedu u Vodnjanu vodeću IT tvrtku Infobip i s čelnim ljudima te tvrtke razgovarao kako iskoristiti iskustvo stručnjaka Infobipa za svojevrsno partnerstvo kako bi u godinama koje dolaze Hrvatska mogla biti dio centara izvrsnosti i umjetne inteligencije (AI).

Premijer je izrazio zadovoljstvo sjajnim napretkom Infobipa. Vidljiv je napredak i sjajan razvoj ove kompanije koja simbolizira četvrtu industrijsku revoluciju, koja simbolizira tranziciju praktički svega što radimo, bilo da je riječ o gospodarstvu, upravi, o načinu pametnog upravljanja različitim sustavima što je transformacija za budućnost, rekao je Plenković.

“Ono što mi kao Vlada možemo učiniti u našim naporima za digitalizaciju i transformaciju hrvatskog društva je da pokušamo ovo zaista kreativno i bogato iskustvo stručnjaka inženjera koji rade u Infobipu iskoristiti za svojevrsno partnerstvo gdje bi smo nastojali u godinama koji se pred nama vidjeti kako bi i Hrvatska mogla biti dio onoga što nazivamo centrima izvrsnosti umjetne inteligencije”, istaknuo je premijer.

Dodao je kako je sa čelnim ljudima Infobipa dogovoreno da, nastavno i na razgovore od prije nekoliko tjedana i današnji susret, ministri gospodarstva i obrazovanja Tomislav Ćorić i Radovan Fuchs te državni tajnik za digitalno društvo nastave suradnju s ključnim ljudima Infobipa te naprave jedan okvir odnosno memorandum kojim bi se pokušalo uključiti u tu platformu i druge hrvatske kompanije, start-upove te napraviti jedan eko-sustav koji će “omogućiti kvalitetnije funkcioniranje na razini onoga što nas zajedno čeka u digitalnoj tranziciji u godinama koji su pred nama”.

“To su inicijalni razgovori, Vlada je zainteresirana da napravimo partnerstvo, da se međusobno tu pratimo i da Hrvatska bude europski centar izvrsnosti za umjetnu inteligenciju. Govorimo o brzom dogovoru kroz radnu grupu a potom suradnju kroz slijedećih nekoliko godina”, poručio je premijer Plenković.

Osnivač i izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić novinarima je izjavio kako su danas razgovarali o strateškom projektu za Hrvatsku 2030. gdje je predloženo jedno partnerstvo s Vladom koja je to prihvatila.

“To partnerstvo bi bilo fokusirano na kreiranju oko tisuću radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije ali i educiranje inženjera, povezivanje s fakultetima te omogućavanje tvrtkama unutar Hrvatske da uđu u taj segment umjetne inteligencije i da mogu kroz ovu veliku globaliziranu platformu plasirati svoje proizvode bilo gdje u svijetu”, zaključio je Kutić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar