Poduzetnik za N1: Smeta mi kultura nerada i kad se Hrvati žale što moraju na posao

Ekonomija 04. tra 202412:13 0 komentara

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika komentirao je u N1 Studiju uživo kako poduzetnici vide posljednjih osam godina aktualne vlasti.

Na samom početku izdvojio je ključne stvari koje su se događale u ta dva mandata, od potresa, pandemije koronavirusa, inflacije…

“Nema puno stvari s kojima bismo mogli biti zadovoljni. Mi kao mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj živimo u jednom kontinuiranom stanju krize, iz nje nikad nismo izašli. Često se znamo našaliti da u normalnom okruženju ne bismo ni znali funkcionirati”, rekao je Oreščanin i dodao:

“Covid kriza bila je okidač i tako je nastala naša udruga, jedina takva u Hrvatskoj. Ima više od 20.000 dobrovoljnih članova. Kroz godinu do dvije imali smo kvalitetan dijalog s Vladom i omogućili da se donesu brojne mjere koje su pomogle malim poduzetnicima da prežive tu krizu. Nažalost, osim malog uspjeha da se ukine članarina malim tvrtkama u HGK, nismo na strateškom planu uspjeli izvoljevati poteze koji bi uveli promjene za male i srednje poduzetnike.”

Poslali su upit Ministarstvu rada tko treba raditi, a tko ne 17. travnja…

“Nismo dobili odgovor, ali vjerujem da ćemo dobiti neki formalni odgovor, očekujemo ga ovih dana. Definitivno, neki očekuju za taj dan gubitke. Hrvatska je vodeća u Europi kad se ne treba raditi, svi vole ne raditi ili raditi što manje, imati što više praznika i što više spajati, a tu je i zakon o neradnim nedjeljama. Ta kultura nerada je jako uočljiva. Jako mi smeta kad slušam na radiju u ponedjeljak ujutro kad ljudi kukaju kako im se ne radi, hvataju krivine, a ne da se raduju kako će nešto stvarati”, komentirao je i u kritici se zaustavio samo na radnicima, ne i razlozima nezadovoljstva.

Tranzicijska smo zemlja pa možda s vremenom zaposleni kod nas budu tretirani kao u zemljama gdje mnogi Hrvati danas grade budućnost i ne tuguju dok idu na posao. Svaka vlast vjeruje da će biti baš ta koja će stvoriti takvo okruženje. No, što bi se moglo promijeniti? Političari obećavaju veće mirovine, plaće, rast gospodarstva…

“Problem hrvatske politike općenito je da su oni totalno odvojeni od stvarnosti. Nikad nisu bili u situaciji da moraju zaraditi svoju plaću. Velika većina nije bila u situaciji da nešto proizvede, naplati ili proda. Druga stvar je ta da se hrvatska politika 35 godina temelji na “zaglupi, osiromaši i podijeli”. Rezultat je da se puno mladih i obrazovanih odselilo, da se kroz medije plasiraju uvijek iste poruke, da se siromašne može kupiti uskrsnicama, ali i da se ljude može podijeliti oko svih mogućih tema, tako da ne bi bili ujedinjeni oko promjena. Nitko ne brine kako će se povećati mirovine ili plaće, svi tupe svoju sliku koju imaju. Svi koji su iole više upućeni u tu tematiku, znaju da su takve stvari nemoguće bez dodatnog zaduživanja. Mi poduzetnici vidimo kako poboljšati situaciju, kroz smanjenje poreza, doprinosa, digitalizaciju, smanjenje javne uprave, efikasnost sudskih procesa…”

Iako su se neka davanja smanjila, plaće u realnom sektoru nisu rasle, dapače, smanjile su se tijekom siječnja. Vladajući nisu imali takav cilj i to nekako ide u smjeru iskustava onih koji su otišli, a tvrde da ne bi uz veće plaće i bolje uvjete općenito.

“Naša stara izjava je da nama država ne treba ništa davati, samo nam mora manje uzimati. Država puno uzima i od neto plaće i od svega drugoga što poduzetnici stvore. Kad usporedimo Hrvatsku sa sličnim tranzicijskim zemljama, ono što poduzetnici kod nas izdvajaju je puno veće i od Poljske, Češke, Slovenije, Bugarske, Rumunjske… Svim strankama smo poslali upitnih s oko 15 jednostavnih “Da ili Ne” pitanja, oko smanjenja osnovne stope poreza, poreza na prehrambene poreze, na reinvestiranu dobit i sl. Kad dobijemo odgovore svih stranaka i koalicija, objavit ćemo ih i podijeliti s članovima”, naglasio je Dražen Oreščanin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!