Poslovna klima u Njemačkoj pod pritiskom manjka sirovina i straha od delta soja

Biznis 26. srp 202112:05
Izvor: Tobias Schwarz / AFP

Njemačko poslovno raspoloženje neočekivano je palo u srpnju zbog kontinuirane zabrinutosti zbog nestašica u lancu opskrbe i ubrzanog širenja koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Institut Ifo je objavio da je njegov indeks poslovne klime pao na 100,8 bodova, u odnosu na revidirane podatke iz lipnja od 101,7 bodova. U Reutersovom su istraživanju analitičari izrazili očekivanje da će ta brojka iznositi 102,1 bod.

“Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu sada je prigušeno”, ocijenio je u priopćenju predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest.

Problemi s opskrbom dodatno opterećuju proizvodni i maloprodajni sektor, a gotovo 64 posto industrijskih tvrtki se žali na nedostatak materijala i sirovina, navodi institut.

Kompanije su pružile nešto bolju procjenu svoje trenutne situacije, ali optimizam za naredne mjesece je oslabio.

Ifov indeks očekivanja pao je na 101,2 bodova, u odnosu na 103,7 bodova u lipnju, dok je istodobno indeks trenutnih uvjeta porastao na 100,4 bodova, sa lipanjskih 99,7 bodova.

Događaji, uključujući pandemiju covida 19, prirodne katastrofe u Kini i Njemačkoj i kibernetičke napade, gurnuli su globalne lance opskrbe prema prijelomnoj točki i zaprijetili krhkom protoku sirovina, dijelova i robe široke potrošnje, prema mišljenju kompanija, ekonomista i stručnjaka za brodski prijevoz roba.

Turistički i potrošački sektor posebno je zabrinut zbog četvrtog vala koronavirusa.

Nakon više od dva mjeseca stalnog pada broja novozaraženih, slučajevi covida-19 počeli su od početka srpnja rasti u najvećem europskom gospodarstvu. To se tumači širenjem zaraznijeg delta soja koronavirusa.

Oko 60 posto od ukupno 83 milijuna njemačkih stanovnika primilo je prvu injekciju cjepiva protiv covida 19, a oko polovine njih potpuno je cijepljeno s oba cjepiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar