Požgaj: Hrvatske šume su nas ucijenile da bismo dobili ugovore za 2021.

Biznis 20. tra 202113:31 > 14:46
Nikola Požgaj
Izvor: N1

Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe, u N1 Studiju uživo objasnio je situaciju u kojoj se našla tvrtka zbog otkazivanja ugovora s Hrvatskim šumama.

Požgaj Grupa, koja se bavi drvenim proizvodima te izrađuje parkete, namještaj, zidne obloge drvene kuće itd., ove godine nije dobila nijedan ugovor, ni kubik trupaca, odnosno sirovine. Iz Hrvatskih šuma odgovaraju da odluka grupacije nema veze s njima, a ministrica poljoprivrede objasnila je da grupa ima dugove te da se nove kvote ne mogu dodijeliti dok se to ne riješi. Požgaj Grupa dugove priznaje, no kažu da su plaćali te da su plaćanje obustavili tek nakon što su im ukinute kvote.

VEZANE VIJESTI

O svemu tome Nikola Požgaj kaže: “Svi znamo da su Hrvatske šume državna kompanija, monopolist na tržištu raspodjele drvne sirovine i svi proizvođači kao mogućnost za razvoj imaju samo Hrvatske šume. S njima poslujemo preko 30 godina, među 10 smo najvećih kupaca bili do ove godine i suradnja je tekla uvijek dobro do dolaska aktualne uprave.

Hrvatske šume sukladno ugovorima provode godišnji javni poziv u kojem je sve objavljeno. Odlukom od 16. prosinca smo stavljeni van liste ugovornih kupaca s naznakom da nema tehnologije za proizvodnju. Po tome ispada da nemamo na čemu proizvoditi parket, a mi smo najveći proizvođači parketa već godinama.

U startu smo ispunili sve uvjete i zadovoljili kriterije za javni poziv, no ispostavilo se da je istina na drugoj strani. A to je da smo mi od strane Hrvatskih šuma bili ucijenjeni da moramo povući naše odštetne zahtjeve prema njima da bismo dobili ugovore za 2021. Odštetni zahtjevi su visoki preko 60 milijuna kuna.”

Požgaj ima šest tvornica i više od 550 zaposlenih. Njima prijeti zatvaranje, a zaposlenicima otkazi. Na pitanje može li još uvijek doći do kompromisa Požgaj odgovara: “Teško je postići kompromis ako jedna strana nastupa kontra svih poslovnih običaja. Hrvatske šume istupaju u formi monopolista, zloupotrebljavaju tu poziciju, a Ustav jasno propisuje da se monopolistička pozicija ne smije zloupotrebljavati. Nama je egzistencija ugrožena, moramo se snaći u okvirima novih pravila. Još danas nemamo odluku imamo li ugovore za 2021. Presložili smo biznis model, no već više od 200 ljudi je višak.”

“Volio bih znati tko stoji iza ovih odluka”, dodaje Požgaj. “Imamo ugovor s Hrvatskim šumama, nije nam drago da se pozivaju na povjerenstva, imamo direktan ugovorni odnos i Hrvatske šume moraju dati odgovor zašto smo van kupaca i ako je to tehnologija, onda odluka mora biti da ne zadovoljamo kriterije, a mi ćemo prema tome pokrenuti pravne procedure.”

Sastanak s ministricom prekasno

Ministrica Marija Vučković, s kojom su imali sastanak 6. travnja, rekla je da će ugovori biti obnovljeni ako se dugovi plate. No, Požgaj je skeptičan: “Drago nam je što je bio sastanak, no to je bilo godinu-dvije prekasno. Ministarstvo i upravu Hrvatskih šuma smo upozoravali na ovakav postupak prema nama. Dvije godine nismo mogli dobiti sastanak s nadležnim tijelima i koliko god ministrica želi izmaknuti odgovornost, Ministarstvo poljoprivrede je ipak nadležno. Hoće li se ostvariti što nakon sastanka, ne znamo, nisu nam se javili. Ostavili smo ministrici svu dokumentaciju, poslali smo dopis gdje smo tražili njezinu zaštitu da Hrvatske šume prema nama postupaju jednako kao prema svima. Upozoravali smo da nam se čini šteta, podnijeli smo odštetne zahtjeve, imamo ultimatum Hrvatskih šuma na koji ne želimo pristati.”

VEZANA VIJEST

Ističe da zapisnik s ranijeg sastanka s Hrvatskim šumama dokazuje da su prekršili niz zakonskih odredbi i Ustav: “Znali su da, ako nam ukinu ugovore, da to za nas znači egzistenciju. Oni su monopolist i znaju kako se monopolist mora ponašati. Hrvatske šume bi trebale donijeti odluku o našem statusu, no tu odluku još nismo dobili. Zadnja odluka je od 14. siječnja u kojoj stoji da je nadzor u tijeku i da će povjerenstvo donijeti odluku. Čekamo odluku i sukladno tome ćemo postupiti. Druga strana bi trebala dati ozbiljnu izjavu zašto se to dogodilo.”

Ne bježe ni od sudskih postupaka: “Pripremamo dokumentaciju. Jedna od stvari zašto Hrvatske šume ne donose odluku je činjenica da, ako donesu negativnu odluku, ona je protivna propisima javnog poziva, a ako donesu pozitivnu, onda je pitanje što su radili tri i pol mjeseca. Od odštetnog zahtjeva nemamo namjeru odustati.”

Napominje da se otkazi više ne mogu zaustaviti: “Prije mjesec i pol smo 218 radnika stavili na listu za otkaz, dokumenti su potpisani. Dosad ih je otišlo preko 150. Ministrici sam rekao da, ako riješimo status u tri dana, spasit ćemo radna mjesta, ali reakcije nema.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar