Poznata tvrtka utrostručila plaće: Ne isplati se odlazak u Njemačku

Ekonomija 24. lip 202414:09 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Moćna građevinska grupacija Radnik iz Križevaca ostvarila je lani ukupne prihode od 218 milijuna eura te bruto dobit od 16,7 milijuna eura.

U grupi posluju matična tvrtka Radnik Križevci, Vodogradnja Varaždin, Bistra Đurđevac, Hidroing Varaždin, Hidroregulacija Bjelovar, Radnik plin Križevci, Radnik gradnja Lukavac BiH, Radnik lovstvo Križevci, Radnik energogradnja Banja Luka BiH i Radnik Hvar Split, piše Danica.hr.

Bistra Đurđevac

Matična tvrtka Radnik d.d. imala je 164,6 milijuna eura prihoda, što je 33 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 10,3 milijuna eura i bila je viša za čak 84 posto. Skupština dioničara ovih je dana odlučila da nema isplate dividende, već sva dobit ide u investicije.

Kad je riječ o poslovanju drugih poduzeća iz sastava Radnik grupe, Bistra je ostvarila dva milijuna eura bruto dobiti, Hidroing 450.000, Hidroregulacija milijun, a Vodogradnja 610.000 eura. Izdvojena jedinica Radnika u Njemačkoj bilježi gubitak od 22.000 eura.

Radnik d.d. je lani zapošljavao oko 400 radnika, a prosječno neto primanje (plaća, terenska naknada i drugo) iznosilo je 2150 eura, što je oko 160 eura više nego pretprošle godine, piše Danica.hr.

Dobra zarada

Radnici u Hrvatskoj imali su prosječno primanje od 2100 eura neto, a oko 40 zaposlenika u izdvojenoj jedinici u Njemačkoj oko 2700 eura mjesečno. Razlika je otprilike 600 eura. Sudeći po tome, baš se i ne isplati previše odlazak na gradilišta u Njemačku jer se i doma može dobro zaraditi.

Zanimljivo je kako je Radnik tijekom 2019. zaposlenike u Njemačkoj, njih 80, plaćao, u prosjeku oko 2500 eura neto mjesečno, a radnike u Hrvatskoj (njih 280) tek oko 780 eura neto. Plaća u našoj zemlji u četiri je godine skočila za oko 180 posto. Dakle, gotovo se utrostručila.

Svi podaci iz teksta preuzeti su iz revidiranih godišnjih financijskih izvještaja Radnika koji su u zakonskom roku predani Financijskoj agenciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!