Premijer potvrdio: HPB preuzima Sberbank

Biznis 01. ožu 202223:01 > 23:25
Izvor: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy/Ilustracija

Kako je N1 jučer prvi objavio, jedna od mogućnosti koja se razmatrala bila je i preuzimanje poslovanja Sberbank banke od strane Hrvatske poštanske banke koja je u većinskom državnom vlasništvu. Da HPB preuzima Sberbank, potvrdio je u utorak navečer premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska poštanska banka preuzima Sberbanku Hrvatska! Slijedom upozorenja ECB-a o likvidonosnom pogoršanju Sberbanke uslijed restriktivnih mjera, Vlada RH je zajedno s HNB-om žurno reagirala kako bismo zaštitili hrvatske građane i poduzetnike koji posluju sa Sberbankom Hrvatska”, napisao je predsjednik Vlade na Twitteru.

Jedinstveni sanacijski odbor donio je u srijedu odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik bit će Hrvatska poštanska banka d.d., priopćeno je večeras iz HNB-a.

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB, dodaje se.

“Odlučeno je da se sanacija provede prodajom, a novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

VEZANA VIJEST

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija”, ističu iz HNB-a.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56 posto u aktivi bankovnog sustava, šesta je po veličini banka u Hrvatskoj i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

“Danas u 23:59:59 sati završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovito poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena”, dodaju iz HNB-a.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom, doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke, naveli isu iz HNB-a.

Iz Sektora komunikacija HNB-a podsjećaju da su nakon ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij je započeo u ponedjeljak, 28. veljače u 00:00:01 sati, a završava u utorak, 1. ožujka, u 23:59:59 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar