Što se događa s Petrokemijom? “Ovdje se radi o milijunskoj strateškoj i financijskoj šteti za državu”

Ekonomija 09. srp 202412:42 1 komentar

Jedna od najpoznatijih zviždačica u Hrvatskoj, Maja Đerek, gostovala je u N1 studiju kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirala slučaj Petrokemije.

Zbog posljednjih događaja u kutinskoj Petrokemiji, Đerek je podnijela dopunu kaznene prijave.

N1

“U sjeni izbora Vlada je požurila u dokapitalizaciju i predstavnici države, CERP, Janaf i NEK, su uplatili prvi dan roka, 23. travnja, svoje iznose, što je neuobičajen potez s obzirom da je većinski vlasnik turska tvrtka Yilidrim koja je tada imala 54 posto, a država oko 45 posto. Nakon toga turski vlasnik uplaćuje 117 milijuna eura i time udio države pada s 45 posto na ispod 20 posto, čime država izručuje tu firmu u privatne ruke i gubi mogućnost suodlučivanja”, objasnila je.

“Žele zataškati”

“Petrokemija je jedina tvornica mineralnih-umjetnih gnojiva. Budući da je to bitno za poljoprivredno, većina europskih zemalja ima u svom vlasništvu takve tvornice i većina je u plusu, tako da je ovo strateško pitanje. Oni su većinski vlasnici i Luke Šibenik koja je sada isto prešla u ruke privatnika”, dodala je.

CERP je trebao pričekati da većinski vlasnik uplati svoj dio i da onda odrede svoju poziciju, navodi Đerek.

“Ovdje se radi o milijunskoj strateškoj i financijskoj šteti za državu, prvo 45 milijuna eura, pa sad 12 milijuna eura”, navela je.

Proizvodnja stoji

Plenković govori sada kako pregovori s turskim vlasnikom teku sjajno, no Turci nisu pokrenuli proizvodnju, radi samo hladni pogon, ali ne samo to, nego od kad je turskim rukama Petrokemija je generirala ogromne gubitke… “, istaknula je.

“Ovo je cijeli modus operandi privatizacije u Hrvatskoj. Prvo uništava firme tako da dovodi nestručne kadrove, zatim ih proglašava velikim gubitašem da bi ga ispod stola predala privatnom investitoru koji onda vjerojatno gasi tvornicu. To se događa kod nas godinama i oni sve to žele zataškati i gurnuti pod stol”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare