Profesor Boris Cota: Nema panike, to što je rekao guverner, to se znalo

Biznis 20. lis 202117:47 > 18:55

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Boris Cota gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao rast cijena, inflaciju kao i izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi kamatne stope kredita građana mogle rasti 10 do 20 posto.

“Guverner je rekao nešto što nije iznenađenje”, rekao je Boris Cota i dodao: “Ako stopa nezaposlenosti bude niska, kad inflacija prijeđe ciljanu, onda se očekuje, kad dođe do oporavka ekonomije, da banke reagiraju povećanjem kamatne stope. To nije tajna, to struka zna, javnost to zaboravi, a i politika. Nema panike, to što je rekao guverner, to se znalo.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje je li inflacija zabrinjavajuća kazao je:

“Treba nas voditi temeljna inflacija. Ona je sad u Hrvatskoj oko dva, a u eurozoni oko 1,9. Treba vidjeti rastu li plaće u odnosu na inflaciju. Što se tiče nafte, treba razbiti mit o tome. Cijena nafte raste jer broj proizvođača u svijetu nije toliko velik. Najveći dio su to zemlje OPEC-a, one se dogovore o količini proizvodnje. Potražnja je rasla zbog oporavka, a ponuda nije značajno rasla. Ako bi proizveli više, moglo bi doći do stagnacije cijene nafte.”

Cota kaže da će se cijene stabilizirati kad se zemlje OPEC-a dogovore:

“Ako je to prolazno razdoblje, inflacija će možda trajati, a pitanje je hoće li u idućoj godini doći do stagnacije. Zato su središnje bake oprezne. Pitanje je hoće li središnja banka zbog povećanja cijena energenata i poljoprivrednih proizvoda povisiti kamatne stope. Prije bi se reklo ne nego da, ekonomije se još nisu dovoljno oporavile.

Ako bi došlo do značajnijeg rasta kamatnih stopa, moglo bi se doći do smanjenja potražnje što bi moglo gurnuti ekonomije u stagnaciju, možda i recesiju. Živimo u krhkom razdoblju gdje se ne može sigurno reći da će inflacija biti prolaznog karaktera. Moglo bi se dogoditi da se povise u nekom periodu, ali isto tako će se vratiti.”

Na kraju je ponovio da oko kamatnih stopa nema mistike te da je sve to dobro poznato:

“Kamatne stope će rasti ako potražnja bude velika i ta potražnja može dovesti do rasta inflacije iznad ciljane. Nema tu mistike, stvar je jednostavna, ali ponekad u javnosti izaziva šok.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar