Proizvođači neretvanskih mandarina pronašli rješenje kako opstati

Biznis 14. lis 202214:493 komentara
Izvor: Matko Begovic/PIXSELL

Berba neretvanskih mandarina tek je krenula, a proizvođači je već razmišljaju zaustaviti. Ogorčeni su zbog cijene mandarina koja je pala na 3 kune za prvu klasu i 1.70 za drugu klasu.

Tek u dva tjedna berbe proizvođači su mogli naplatiti svoj rad, a sada jednostavno vraćaju uloženo, upozorili su iz Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”.

vezana vijest

Iz Udruge navode da će ukupan urod definitivno biti manji od prognoziranih 30.000 tona pa proizvođači razmišljaju o tome da zaustave berbu.

“S tom cijenom se ne može proizvesti mandarine”

“Ovakva cijena za proizvođače mandarina znači da se proizvodnja definitivno ne isplati i s tom cijenom se zapravo ne može uzgajati mandarine. Repromaterijal i troškovi proizvodnje su poskupili”, priča nam Nikolina Luketić Delija iz OPG-a Blago doline Neretve.

Samo berba mandarine, dodaje, košta jednu kunu po kilogramu pa kad od te tri kune moraju dati jednu kunu beračima, proizvođaču ostanu dvije kune. S dvije kune, kako kaže, proizvođač ne može proizvoditi kvalitetnu mandarinu, ne može je dati otkupljivaču.

I to je razlog zašto se, ističe, neretvanski kraj okrenuo samostalnoj prodaji diljem Hrvatske.

“Idemo u sve krajeve Hrvatske kako bismo prodali mandarine za onu cijenu koja nam je isplativa i da ne radimo s minusom. Da je dajemo otkupljivaču vjerojatno za nekoliko godina u dolini Neretve ne bi bilo mandarina jer se ne bi isplatilo”, govori Luketić Delija.

Dodaje kako oni ne razmišljaju o obustavi berbe jer su uspjeli stvoriti tržište pa tako do 90 posto mandarina direktno nude svojim kupcima na kućne pragove diljem Hrvatske.

Mandarina je manje nego lani

Kaže kako je urod nešto slabiji nego prošle godine te smatra da će biti između 20 i 30 posto manje mandarina.

Inače beru oko 80 do 90 tona godišnje, rane i kasne mandarine, te procjenjuju da će ove godine biti oko 50 tona. Unatoč tome što ove godine ima manje mandarina, vrlo su zadovoljni kvalitetom voća.

Matko Begovic/PIXSELL/Ilustracija

Kriza nije posebno utjecala na njihovu proizvodnju jer su, kako objašnjava, projektima uspjeli dobiti značajna sredstva iz europskog fonda za mehanizaciju koja je ekološki prihvatljiva, odnosno ima minimalan utjecaj na okoliš i minimalnu potrošnju goriva.

“To nam je omogućilo da bilo koju vrstu energije trošimo puno manje, ali nam je i jako važno jer smo se usmjerili na ekološku proizvodnju mandarina i agruma”, kaže Nikolina Luketić Delija iz OPG-a Blago doline Neretve.

No, nije lako jer se u proizvodnju, naglašava, ulažu veliki napori. Potrebno je sedam godina da bi mandarine došle na puni urod pa smatra da je direktna kupovina od proizvođača doline Neretve najbolji način da im se pomogne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar