Prvi puta nakon Fukushime podignuta procjena globalne razine nuklearne energije

Biznis 16. ruj 202118:09
nuklearka, nuklearna energija
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) revidirala je prema gore svoju prognozu globalnog širenja nuklearne energije prvi puta u 10 godina.

Katastrofa u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi 2011. godine ugrozila je sektor nuklearne energije.

Međutim, mnoge države, u sklopu borbe s klimatskim promjenama, razmišljaju o prijelazu na nuklearnu energiju, objavila je IAEA, agencija UN-a sa sjedištem u Beču u četvrtak.

Globalni kapacitet nuklearne proizvodnje mogao bi se povećati maksimalno za 792 gigavata do 2050., što je 10 posto više nego u prošlogodšnjoj procjeni.

Prema IAEA-i, to je moguće postići samo novim tehnologijama u nuklearnom sektoru.

To uključuje proizvodnju vodika kao prijenosnika energije i uporabu naprednijih reaktora. U konzervativnijem scenariju UN-ove agencije, proizvodni kapacitet ostao bi gotovo jednak, na 392 gigavata.

Prošle je godine oko 10 posto svjetske električne energije dolazilo iz nuklearnih elektrana. IAEA procjenjuje da će se do 2050. taj udio maksimalno povećati na oko 12 posto.

IAEA promatra nuklearne elektrane kao izvor čiste energije. Neke su se zemlje, poput Njemačke, odlučile za ukidanje nuklearnih elektrana, opravdavajući to sigurnosnim rizicima i problemima sa skladištenjem nuklearnog otpada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar