Raste broj europljana koji jedva spajaju kraj s krajem

Biznis 28. stu 202217:15
Unsplash/lustracija

Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.

Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od 10 zemalja EU-a obuhvaćenih istraživanjem, navodi Eurostat.Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj.

Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska.  Najteže je u drugom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj gdje je čak 39,8 posto ispitanika jako teško ili teško spajalo kraj s krajem. U skupinu zemalja s više od 20 posto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska. Najmanji je njihov udio bio u Finskoj gdje je iznosio 11 posto.

VEZANA VIJEST

Istraživanje je pokazalo i da čak 40,5 posto Finaca vrlo lako ili lako pokriva osnovne troškove. Slijede Austrija i Francuska gdje nešto manje od četvrtine ispitanika nije imalo problema s financiranjem osnovnih potreba. Najmanji je njihov udio bio u Bugarskoj gdje je iznosio nešto više od tri posto.

Udio stanovnika u povoljnoj financijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen. Najviše se smanjio u Sloveniji i Austriji, za 4,4 odnosno četiri postotna boda.

Većina ispitanika navela je da su im prihodi u promatranom razdoblju bili nepromijenjeni ili su čak porasli, napominje Eurostat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.