“Restrikcije će biti nužne, može se dogoditi da neće biti plina i struje”

Biznis 16. kol 202212:12 > 17:30 0 komentara
N1

Boris Podobnik iz Udruge Glas poduzetnika komentirao je za N1 Studio uživo poskupljenje cijena i energetsku krizu.

“Ako smo htjeli voditi vlastitu monetarnu poltiku to smo trebali raditi zadnjih tridestetak godina, sada je prekasno. Imamo svoju valutu , a inflacija je uvozna. Kada prijeđemo na euro nećemo više moći reći da inflacija uvozna”, naglasio je Podobnik.

vezana vijest

Dodao je da se u svim zemljama zapadno od nas Vlade majčinski odnose prema građanima i poduzetnicima, a kod nas Vlada je na striktno maćehinskom odnosu.

Kaže da su u kontaktu s HEP-om te da je potreban malo žešći pritisak prema Vladi. “Morat ćemo poduzeti nešto da se pomogne poduzetnicima”, poručio je.

Većina ljudi koji se kod nas bave politikom misle kako svi koji su poduzetnici da plivaju u novcu i da će naći način da se izvuku, ali to, kako kaže, nije tako.

“Ako realno tržište traži visoku cijenu onda ju treba platiti”

“Ako realno tržište traži visoku cijenu onda ju treba platiti. Dobro je da država intervenira i da siromašnima daje nižu cijenu, ali to na kraju netko treba platiti”, smatra Podobnik.

Dodaje da će restrikcije biti nužne ako ne bude goriva. Može se dogoditi da cijene budu još veće, ali može se dogoditi i da neće biti plina i struje, kaže.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića da Vlada još nema mjere za jesen i energetsku krizu rekavši da kad postoji sinergija tri-četiri problema trebalo bi razmišljati o tome što bi trebalo raditi. Kaže kako treba delegirati ljude koji nisu na odmoru da rade na tome.

Traže, kako ističe, da poduzetnici imaju nižu cijenu goriva i struje, da mogu biti konkurentni.

“Možemo govoriti o tome da je EU jedno tržište i da ćemo dijeliti plin, ali ako znate da će doći do nekog bankrota, nećete dati dio svoje struje. Zato je dobro imati nešto na nacionalnoj razini”, poručuje Boris Podobnik iz Udruge Glas poduzetnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.