Rusi prestaju biti suvlasnici u Fortenovi, otkriven novi potencijalni suvlasnik?

Biznis 18. ožu 202215:27 > 16:081 komentar
Izvor: Borna Filic/PIXSELL

Najveća ruska komercijalna banka Sberbank uskoro bi trebala prestati biti suvlasnik u hrvatskoj Fortenova grupi. Udio Sberbanka od 44 posto suvlasništva preuzet će, prema svemu sudeći, Indotek grupa iza koje stoji američko-mađarski kapital.

„Fortenova grupa može potvrditi da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, ali ne može komentirati nikakve detalje vezane uz potencijalnu prodaju odnosno kupnju vlasničkih udjela”, stoji u odgovoru na jučerašnji upit N1 televizije.

Kako doznaje Večernji list, udio u Fortenova grupi preuzima Indotek grupa, čiji je većinski vlasnik Dániel Jellinek. Prema časopisu Forbes, on zauzima deveto mjesto na listi najbogatijih Mađara. Upućeni očekuju da će se transakcija zaključiti unutar nekoliko tjedana.

vezana vijest

S hrvatskog gospodarskog aspekta važno je to što je Indotek poslovno i kapitalno povezan s američkim poslovnim konglomeratom Bohemian grupom, koja je u vlasništvu moćne i bogate američke obitelji Stryker.

Jedan od dugoročnih benefita ove transakcije, ukoliko se realizira, proizlazi iz činjenice da se s dolaskom Jellineka kao potencijalni operativni partner Fortenove u zajedničkoj nabavi međunarodnih brendova i otvaranju novih tržišta u budućnosti spominje francuski maloprodajni div Auchan, s kojim Indotek pregovara o strateškoj suradnji i vlasničkom povezivanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar