Savjetnica predsjednika HGK-a: U građevini se nitko ne može žaliti da nema posla

Biznis 29. srp 202211:04 > 12:56 komentara
N1

Savjetnica predsjednika HGK-a za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala utjecaj rasta cijena na građevinski sektor.

Vlada je 21. lipnja donijela zaključak, a HGK napravio indeks veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Na pitanje hoće li onda sad radovi biti i naplaćeni u skladu s inflacijom, odnosno višim cijenama građevinskog materijala, Mirjana Čagalj je rekla:

VEZANE VIJESTI

“Neki materijali su skočili 150 posto, no u prosjeku je građevinski sektor poskupio 30 posto za prošlu godinu. Preko cijena na burzi nije se moglo dokazivati povećanje cijena materijala jer naše trgovine to ne mogu ni pratiti. U zaostatku od dva mjeseca padaju nam cijene kao i cijene na burzama.”

Ipak, sitiče da su cijene nekih materijala počele padati: “Cijene građevinskih materijala su počele padati. Cijena željeza se približila starim cijenama. Pojeftinio je aluminij, inoks, bakar, ali drvo, cement, beton, šljunak i energenti još rastu.”

O reflektiranju svih tih promjena na postojeće ugovore, Čagalj je rekla:

“Oko 130 tvrtki je zatražilo naše indekse, oni će podnijeti zahtjeve u narednih 15 do mjesc dana. Za buduće ugovore pregovaramo s javnim naručiteljima da koriste klizni skalu i da ne ugovaraju fiksne cijene.”

Na koncu je prokomentirala Pelješki mosti naglasila da bi bio veći problem da ugovori nisu sklopljeni prije velikih poskupljenja:

“Pelješki most je napravljen i naručen prije vremena poskupljenja. Dio pristupnih cesta upao je u taj period, ali nema tu količinu armature i željeza. Važno je da odnosi sa svim izvođačima završe korektno, da nema mrlja na tom mostu. Velika investicija je željeznica Karlovac – Hrvatski Leskovac, posao nuđen prije godinu dana, cijene u drugim uvjetima. Sad će doći period kad će treba vidjeti što sad s radovima. U građevini se ne može nitko žaliti da nema posla.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.