Šef Porezne otkrio kolike su moguće kazne za neopravdana poskupljenja

Biznis 10. sij 202313:41 1 komentar
N1

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša u N1 Studiju uživo komentirao je financijske rezultate u prethodnoj godini kao i trendove koje možemo očekivati u ovoj.

“2022. u odnosu na 2021. zabilježen je 11 posto veći broj računa, a što se tiče iznosa, 24 posto veći iznos računa. To su impozantne brojke, govorimo o 50 milijardi kuna fiskaliziranih više u odnosu na prošlu godinu. Taj trend se nastavio i 2023. za prvih devet dana i u odnosu na prve dane 2021. zabilježen je 11 posto veći broj računa i 25 posto veći broj iznosa. U segmentu smještaja i usluge hrane i pića zabilježen je rast od 40 posto što se tiče iznosa računa”, rekao je Božidar Kutleša govoreći o broju i iznosu fiskaliziranih računa.

Upitan za eventualne rekordere rekao je: “U 2022. u više navrata su zabilježeni iznosi računa preko milijardu kuna, prvi put od uvođenja fiskalizacije 2013.”

“Potrošnja raste”, dodaje Kutleša: “To treba zahvaliti nadzorima koje provodimo. U sustav nadzora smo uveli da određeni period pratimo poduzetnike u aktivnostima, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Od 15. lipnja do 15. rujna obuhvatili smo 26 posto prometa u ugostiteljskoj djelatnosti – zanimljivi su rezultati – broj računa je povećan za 31 posto, a iznos računa za 52 posto.”

Fiskalizacija je dala rezultate, napominje. Govoreći o novostima u Poreznoj upravi koij čekaju građane 2023. otkrio je:

“Značajno za građane je da više ne moraju imati više računa za primitke (prije su samo plaće i mirovine išle na tekući, a ostali su morali na žiro račun). Sad mogu koristiti bilo koji bankovni račun za primitke. Drugo je dizanje cenzusa uzdržavanog člana obitelji sa 15 na 24 tisuće kuna. Student, učenik koji radi i ima primitke, ostaje uzdržavani član do ovog iznosa. Treba spomenuti i mogućnost proizvodnje vlastite energije kroz model da se neoporezivi dio kreće na razini 10.000 kuna ako isporučite vlastitu energiju u sustav.”

Govoreći o rastu cijena nakon uvođenja eura istaknuo je da su zbog toga imali niz sastanaka s Državnim inspektoratom:

“Porezna uprava kroz inspekcijske nadzore fiskalizacije prikuplja podatke o neopravdanom dizanju cijena ili nepoštenoj konverziji i takve podatke će proslijeđivati na prekršajni postupak Državnom inspektoratu. Postoji i niz drugih mjera. Na terenu su svi inspektori, nadzor će se još pojačati.”

Sankcije su itekako moguće, naglašava: “Kad građani imaju smanjenu sposobnost procjene je li cijena u eurima odgovarajuća, tj. predstavlja li stvarnu vijrednost, postoji mogućnost prekršajnog kažnjavanja prema Zakonu o zaštiti potrošača. Kazne za pravnu osobu su do 26.000 eura, a za fizičku osobu do 2.000 eura.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.