Sindikat uputio otvoreno pismo ministarstvima: Uljanik su doveli u bezizlaznu situaciju

Ekonomija 11. velj 202411:40 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Nakon ponovne neuspjele prodaje većinskog udjela Uljanik Brodogradnje 1856 d.o.o. u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, u kojem je država većinski vjerovnik, iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske u nedjelju su priopćili da su nezadovoljni pristupom resornih ministarstava.

Naime, u petak se nije održala najavljena dražba za kupnju tvrtke “Uljanik brodogradilište 1856” jer nije uplaćena nijedna jamčevina. S obzirom na velike financijske probleme u kojima se nalazi, poduzeću koje je trebalo sačuvati brodogradnju u Puli od propasti Uljanika d.d. sada prijeti stečaj, jer ukoliko se stečajni postupak pokrene, u potpunosti će se blokirati prodaja poslovnih udjela koje posjeduje država.

Iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) zato su uputili otvoreno pismo ministru financija Marku Primorcu i ministru gospodarstva Damiru Habjanu.

Kako se navodi, nakon još jedne neuspjele prodaje većinskog udjela Uljanik Brodogradnje 1856 do.o. u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, u kojem je država većinski vjerovnik, sindikat je iskazao nezadovoljstvo pristupom spomenutih Ministarstava jer se, kako smatraju, u zadnjih 15 mjeseci, sporim postupanjem i nejasnim odlukama dovelo Uljanik Brodogradilište d.d. u bezizlaznu situaciju.

Zatražili sastanak s ministrima

Tim je, kažu u sindikatu, ozbiljno ugrožena industrijska djelatnost u Istri, a kao rezultat 350 radnika ostaje bez posla.

“Osim toga, 2300 radnika Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju ostaje bez podmirenja potraživanja, dovodi se u opasnost naplata državnih jamstava, izbacivanje društava koja danas koriste prostor i zgrade Uljanika za odrađivanje poslova, pretvaranje prostora u ničije vlasništvo, što može rezultirati devastacijom te mogućom prodajom nekome investitoru koji bi prostor mogao prenamijeniti u turističku-uslužnu djelatnost, uz mogućnost zapošljavanja strane radne snage, a građanima Pule onemogućiti pristup”, naveo je Boris Cerovac iz pulske podružnice NSRH.

Stoga je zatražio sastanak s ministrima na kojem bi bili predstavnici lokalne uprave, predstavnicima NSRH, direktor Uljanik Brodogradnje 1856, stečajni upravitelje Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, te zainteresirani kupci odnosno investitori. Tema sastanka, smatra Cerovac, trebala bi obuhvatiti opstanak Uljanik Brodogradnje 1856 d.o.o. i viziju prostora unutar zidina društva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!