Sindikati i poslodavci: Vlada zakonski treba regulirati cijepljenje

Biznis 07. srp 202116:25
Izvor: N1

Predstavnici sindikata i poslodavaca poručili su u srijedu, uoči konzultacija socijalnih partnera o povezivanju potpora i cijepljenja, da Vlada ne smije prebacivati svoju odgovornost na radnike i poslodavce nego treba zakonski regulirati problem procijepljenosti stanovništva.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da Vlada treba snositi svoj dio odgovornosti upozorivši da prebacivanje odgovornost na radnike i poslodavce samo izaziva daljnje podvojenosti u društvu.

“Vlada je u teškom položaju i pomalo je frustrirana jer se ne cijepi dovoljan broj građana, a u nekim županijama, gdje se očekuje najveći priljev turista, imaju najmanju procjepljenost. No, to ne znači da bi svoju odgovornost trebala prebacivati na druge”, rekao je Sever.

Problematičan mu je način na koji bi poslodavac dobio onoliko potpora koliko je radnika dalo covid potvrde, jer poslodavac s dvadeset radnika, od kojih se 15 cijepilo, neće moći raditi pod punim kapacitetom.

Poslodavci će se, smatra Sever, možda odlučiti na opuštanje radnika ali ne pod obrazloženjem da nisu dali potvrde nego zbog nekog drugog razloga ili će pustiti da ljudi uđu u sukobe, što bi bila najgora varijanta.

“Društvo je ionako podvojeno, a sada ga se podvaja oko toga je li netko cijepljen i da cijepljeni dodatno pritisnu one koji nisu cijepljeni, a zapravo nisu to obvezni činiti. Taj problem  se na taj način ne bi smio rješavati”, poručio je Sever.

Osobno nisam protiv cijepljenja, ali dok to nije pripisano zakonom nema nikakve mogućnosti da se ljude na to prisili, naglasio je.

Upitan za sindikalne akcije, Sever je rekao da treba vidjeti stavove ostalih središnjica.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić rekao je da imaju razumna traženja i očekivanja od države. Smatra da se svi trebaju cijepiti, ali nema nikakav zakonit instrument za prisiljavanje građana na cijepljenje.

“Država može donijeti odluku i mi smo tada dužni tu odluku provoditi”, poručio je Zorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar