Španjolska priprema 16 mlrd eura pomoći zbog visokih cijena energije

Biznis 28. ožu 202214:33 > 14:37
AFP, Ilustracija

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je u ponedjeljak 16 milijardi eura pomoći poduzećima i kućanstvima zbog naglog rasta troškova energije koji je potaknuo ruski rat u Ukrajini.

Plan uključuje smanjenje poreza u vrijednosti šest milijardi eura i dodatnih 10 milijardi eura pomoći državne razvojne banke ICO, rekao je Sanchez.

Vlada želi smanjiti cijenu benzina i dizelskog goriva za sve potrošače za 20 eurocenti po litri. Država bi na svoja leđa preuzela 15 eurocenti tog sniženja, a naftne kompanije pet eurocenti.

Mjere će prema početnom planu biti na snazi do 30. lipnja, a vlada bi ih službeno trebala usvojiti na sjednici u utorak.

Španjolska i Portugal žele odvojiti cijenu električne energije od cijene plina i spremaju se Europskoj komisiji ovaj tjedan predložiti i u kojem se bi iznosu trebala smanjiti referentna cijena prirodnog plina, koja se koristi za izračun cijene struje.

Na summitu EU-a prošlog petka obje su zemlje pregovorima ishodile posebnu državnu regulativu o ograničenjima cijena plina.

Madrid novim paketom mjera želi stišati sve veće nezadovoljstvo građana. Osim poskupljenja energije, potrošači i tvrtke suočavaju se i sa zastojima u opskrbi zbog prosvjeda vozača kamiona, ističe agencija dpa.

Vlada je s predstavnicima krovne organizacije prijevoznika CNCT već dogovorila subvencije u iznosu od oko milijardu eura.

Predsjednik Platforme za obranu sektora prometa Manuel Hernandez, koji je pozvao na prosvjede i nije član CNCT-a, nazvao je iznos “mrvicama i sitnišem”.

Prosvjedi će se nastaviti i treći tjedan, sve dok ne dobijemo bolju ponudu, rekao je Hernandez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar