Španjolski avioprijevoznici protiv poreza na kratke letove

Biznis 21. svi 202112:59
Izvor: Unsplash / ilustracija

Španjolske zrakoplovne tvrtke kritizirale su prijedlog premijera Pedra Sancheza da se uvede porez na kratke letove kako bi se ublažio negativan utjecaj zračnog prijevoza na okoliš.

Nove mjere mogle bi uključivati ​​porez za česte putnike i letove na kratke relacije, ali i moguću zabranu putovanja avionom na rutama koje bi se vlakom mogle prijeći za manje od dva i pol sata.

Vladin plan “Španjolska 2050” preporučuje “smanjivanje utjecaja zračnog prijevoza na okoliš uvođenjem pristojbe za česte putnike ili određivanjem poreza na avionske karte sukladno blizini odredišta”.

Španjolska vlada navodi primjere Francuske i Nizozemske za koje kaže da razmatraju mjere poput poput zabrane letova na kratke relacije,  definirajući prag udaljenosti, ako postoji alternativna mogućnost željezničkog prijevoza.

“Izričito odbijamo porez na karte i ukidanje letova kraćih od dva i pol sata”, istaknula je u četvrtak glasnogovonica španjolskog ogranka globalne zrakoplovne udruge ALA.

“Prva će mjera uništiti turizam, glavni pokretač rasta ove zemlje …, a druga će prebaciti povezujuće letove u treće zemlje, a tek će neznatno smanjiti emisiju ugljika”, rekla je.

Nezadovoljstvo su izrazili i predstavnici avioprijevoznika, okupljeni na međunarodnom sajmu turizma FITUR u Madridu, poručivši da je posrijedi “demonizacija” sektora prijevoza i putovanja, teško pogođenih pandemijom covida 19.

“Prikriveno uvjetovanje 14 milijardi eura europskog novca uvođenjem novih poreza zrakoplovstvu ne kažnjava samo sektor, već i potrošače”, rekao je Jose Bauza Diaz, koordinator komisije Europskog parlamenta za promet i turizam.

“Sektoru treba pomoć, pretrpio je ogromne gubitke i spada među najteže pogođene (pandemijom)… unatoč tome što je demokratizirao putovanja i potaknuo lokalna gospodarstva “, naglasio je Diaz.

“Demonizacijom zrakoplovnih kompanija kaznit će se cijeli lanac vrijednosti”, poručila je komercijalna direktorica zrakoplovne tvrtke Iberia Maria Jesus Lopez-Solas, napominjući da emisija ugljika iz zračnog prijevoza čini tek jedan posto ukupne emisije u Europskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar