Središnja banka upozorava: Britaniji prijeti recesija

Biznis 05. svi 202215:50
Izvor: Photo by Kristina Gadeikyte on Unsplash, Ilustracija

Britanska središnja banka (BoE) podigla je u četvrtak ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, upozorivši istodobno na prijetnju recesije zbog visokih troškova života koji će smanjiti potrošnju kućanstava.

BOE je podigao ključne kamatne stope po četvrti put od prosinca, i to za četvrtinu postotnog boda, na jedan posto, najvišu razinu od 2009. godine.

Inflacija je u ožujku dosegnula sedam posto, najvišu razinu u 30 godina, a pred kraj godine premašit će 10 posto zbog rasta cijena struje i plina za kućanstva, prognoziraju u središnjoj banci.

Potvrdili su prognozu prema kojem bi britansko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,75 posto, ali predviđaju pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca, i to za jedan posto, budući da će kućanstva zbog većih troškova smanjiti potrošnju.

Realni raspoloživi dohodak kućanstava trebao bi se ove godine smanjiti 1,75 posto, najsnažnije od 2011. godine.

U takvom okruženju banka u idućoj godini očekuje blagi pad gospodarske aktivnosti, za 0,25 posto. Do sada su očekivali 1,25-postotni rast.

U 2024. aktivnosti bi njihovim najnovijim procjenama trebala porasti 0,25 posto, što je za tri četvrtine postotnog boda slabije no što su očekivali do dosada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar