Štern o proturuskim sankcijama: Dobro je da je Hrvatska tražila izuzeće

Biznis 09. svi 202212:39 > 15:26
Davor Štern
Izvor: N1

Energetski stručnjak Davor Štern u N1 Studiju uživo komentirao je obilježavanje Dana pobjede u Rusiji, a osvrnuo se i na proturuske sankcije.

Komentirajući govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazao je da je bio neutralan, kao da se ništa ne događa.

“Moglo se dobiti dojam da sve ide svojim tijekom, nije se pokazivala vojna oprema, barem ja nisam vidio ništa. Impresivno djeluje Crveni trg. Izgleda kao da se ništa nije promijenilo, kao da ne bijesni rat”, kazao je Štern.

VEZANE VIJESTI

Kaže da Putin nije mogao predstaviti neke rezultate jer ih nema, a smatra da ih neće ni biti dok se ne počnu ozbiljno voditi pregovori. “Da nam je sada jedan Kissinger…”

Štern se osvrnuo i na novi paket sankcija. Hrvatska traži izuzeće kada je riječ o vakumskom plinu.

“To je sirovina koju smo mi u Rijeci proizvodili, to je poluproizvod, to je jedan relativno jeftin proizvod koji se može miješati i sa sirovom naftom i s već dobivenim frakcijama dizela tako da se povećava ekonomičnost rada takve rafinerije koja time raspolaže”, pojasnio je.

Štern smatra da je dobro što je Hrvatska zatražila izuzeće.

“Mislim da je dobro da se Hrvatska probudila i da traži izuzeće jer ta kombinacija prerade u riječkoj rafineriji uz dostupnost vakumskog dizela, tj. plinskog ulja bi uvelike pomogla INA-i. Bilo bi dobro da Hrvatska dobije izuzeće, pogotovo ako MOL uspije ishoditi da se sankcije za njih ne odnose do 2024. godine”, kazao je Štern.

Istaknuo je da je moguć rast cijena goriva, no nije želio prognozirati koliko bi te cijene mogle biti visoke. EU uvodi embargo na rusku naftu, a Štern smatra da će se to odraziti i na cijene naftnih derivata.

“Bojim se visoke cijene derivata. Položaj Hrvatske je dobar, za sada smo komforni”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar