Što koči hrvatsku energetsku neovisnost? Oporba krivi HEP i Filipovića

Izvor: N1

Svijet prelazi na zeleno s fosilnih goriva, ali to ide sporo. U Hrvatskoj nakon donošenja novog zakona o obnovljivim izvorima energije 2021., stvari gore nego što su bile, tvrde investitori. U prvom poznatom apelu vlastima HGK od ministra Olega Butkovića traži da pozove na red ministre Filipovića i Bačića jer investicije stoje.

Vjetroelektrane ili one solarne. Investitori stoje uredu da u njih uložili milijardu i tristo milijuna eura, ali tvrde da im neučinkovita države ne da.

“Postojeći projekti koji imaju stečena prava – trenutno je riješeno niti 10-tak posto od ukupnog broja zahtjeva, što je jako loše. Možda je obrađeno nešto više, ali izdanih odobrenja je samo 16 od 216 zahtjeva”, kazao je Aljoša Pleić, zamjenik predsjednika udruženja OIE HGK.

Investicije stoje i po 15 godina

Tvrde da su glavne prepreke novi zakon u nedostatak pratećih pravilnika što onemogućuje priključenje na mrežu, prostorno planiranje i utjecaj na okoliš i prirodu. Traže osnivanje posebne radne skupine za ubrzanje investicija koje – stoje – i po 15 godina.

“Smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, što je u ovakvim situacijama jako važno, poboljšanje ekološke slike, znači smanjenje potrošnje fosilnih goriva i, najvažnije za mene, je da se taj resurs državno zemljište upotrijebi na optimalan način da osigura građanima ove zemlje dugoročne, stabilne i prihvatljive cijene električne energije”, rekao je Ivo Čović, predsjednik udruženja OIE HGK.

Iz prozvanog ministarstva gospodarstva odbacuju zahtjev o formiranju radne skupine. Kažu i da je riješeno 114 projekata, a ne 16.

“Ja bih postavio gospodi iz HGK pitanje – što ste vi posvađani s ministarstvom gospodarstva? Dođite kod nas pa pitajte podatke. Pa zašto uporno preko svojih predstavnika komunicirate da je od 216 riješeno 16. Ili 18, ne znam što sam danas čuo na jednoj od televizija. 16. Pa nemojmo se lagati. Pa nije točno ako je 216 što je riješeno, što je u postupku 114 case-eva riješeno. To je ogromna razlika”, navodi državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić.

Što kažu ministri?

Odgovornim se ne osjeća ni ministar graditeljstva koji ipak najavljuje nove izmjene Zakona iz 2021.

“Ja sam u ministarstvu dva mjeseca. Toliko o tome što bih ja to kočio. Postoji i mogućnost da i prije samog donošenja Zakona izmijenimo pravilnik o jednostavnim građevinama gdje bi pojednostavili da se bez građevinske dozvole mogu postavljati postrojenja”, rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Potpredsjednik Vlade kojem je dopis o problemu uputio predsjednik HGK isti nije shvatio kao apel.

“Sve je to u pripremi. Nema nikakvog zapinjanja, blokiranja? Ma ne, ne… I nije taj dopis zaista niti bio tako intoniran tako da ja sam ga jutros još jednom dobro pročitao”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Oporba krivi HEP i Filipovića

Za one iz oporbe dileme nema – za kočenje novih projekata odgovorni su HEP-a i resorni ministar Filipović.

“Zašto se to koči? Nitko sa zdravim razumom ne može shvatiti koji je tu interes osim ako nema prste, nekakav dogovor ili nešto. Dakle, ovo je skandalozno”, tvrdi šef SDP-a Peđa Grbin.

“Po broju solara smo drugi najniži u Europi, a mislim da najgora je jedna baltička zemlja, mislim nemaju sunca pa onda je logično da ih nemaju toliko puno, kod nas to naravno nije logično”, dodaje saborska zastupnica (Možemo!) Sandra Benčić.

Nije logično niti stručnjacima koji napominju da su na čekanju projekti većinom vezani uz vjetroelektrane i one solarne. Osim domaćih, zainteresirani su i brojni strani investitori.

“Ekvivalent onoga što uvozimo i plaćamo drugima, odnosno ne proizvodimo vlastiti je otprilike petina onih projekata koji čekaju i koji bi mogli biti realizirani”, rekao je Tomislav Capuder iz Zavoda za visoki napon i energetiku (FER).

Dakle, s manje od tisuću megavata vjetroelektrana i manje od 2000 megavata solarnih elektran Hrvatska bi bila energetski neovisna. Ovako 35 posto potrebne struje uvozi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.