Što se događa s Petrokemijom? “Izgleda kao da je ovaj posao na rubu pucanja”

Nikola Cutuk/PIXSELL

Marko Repecki, Telegramov novinar i komentator za područje ekonomije i biznisa, u Newsroomu je komentirao slučaj Petrokemije, jedine hrvatske tvornice umjetnih gnojiva koja ne radi već godinu dana.

Priča se aktualizirala nakon što su sindikati putem medija počeli stvarati pritisak uz poruke da svako odlaganje ponovnog pokretanja proizvodnje nanosi štetu interesima države, radnicima Petrokemije i hrvatskom gospodarstvu.

Na pitanje koliko je itko transparentan u bermudskom trokutu koji se gradi oko Petrokemije, Repecki je odgovorio da je priča o Petrokemiji tipična priča o upravljanju državnom imovinom općenito.

“To je bila državna kompanija koja je godinama gomilala gubitke. Treba se sjetiti da su bile velike sumnje u nabavi plina. Dio gubitaka je proizlazio iz nepovoljnih ugovora o nabavi plina, da bi na kraju tu istu tvrtku preuzeli nekadašnji dobavljači, dioničari INA i Prvo plinarsko društvo”, kazao je Repecki pa nastavio:

“Sam taj tok je vrlo zanimljiv. Imate dobavljače Petrokemije, Petrokemija na plinu stvara gubitke i onda se ti isti dobavljači javljaju kao vlasnici kompanije.”

Ističe i da je netko morao odgovarati za kasnije propuste kada se država nije javila za naknadu nakon što je došlo do povlačenja s burze.

“To je nešto za što bi netko morao odgovarati pred zakonom. To se nije moglo dogoditi slučajno, nemarom, nego je to netko namjerno napravio propust da nekome uštedi više stotina milijuna kuna”, tvrdi Repecki.

Slaže se da se cijela priča najvjerojatnije vrti oko produljenja postojeće okolišne dozvole, što država uvjetuje ulaganjima u ekološki standard tvornice.

“Jasno je koji bi bio interes sadašnjih i budućeg vlasnika, da dobije dozvolu, a da ne mora ništa uložiti. Njima je prije svega interes da nastave raditi, a da nemaju prevelika ulaganja koja idu uz tu dozvolu”, pojasnio je Repecki.

Dodaje oprezno da možda postoji uz to i neka pozadinska priča za koju mi ne znamo.

Upitan postoji li najgori i najbolji mogući scenarij za Petrokemiju nakon svega što se dogodilo, Repecki je kazao:

“U javnom interesu bi bilo da ulagači pristanu ispoštovati ekološke standarde, da dobiju dozvolu i da se proizvodnja nastavi. Hoće li to biti tako, teško je reći. Meni izgleda kao da je ovaj posao na rubu pucanja i da bi se trenutno zainteresirani ulagač mogao povući jer vidi neke čudne odnose. Onda će INA i PPD morati smisliti što će dalje s Petrokemijom.”

O tome kakva je situacija u Petrokemiji, tražili smo očitovanje i svih ključnih aktera. U nastavku donosimo njihova priopćenja.

INA

“INA kao suvlasnik društva Terra mineralna gnojiva može potvrditi da je to društvo u cijelosti ispunilo sve dospjele obveze iz ugovora o dokapitalizaciji koji je kompanija svojevremeno potpisala s CERP-om kao predstavnikom Vlade Republike Hrvatske. Tako je Petrokemija pod upravljanjem Terra mineralnih gnojiva (TMG) otplatila sve zaostale dugove prema dobavljačima te su otplaćene zaostale emisije CO2 iz prethodnih razdoblja. Radnici cijelo vrijeme, pa tako i tijekom zastoja primaju plaće, a ispunjavaju im se i sva prava iz kolektivnog ugovora. Također, u procesu restrukturiranja radnicima su isplaćene otpremnine.

Dakle, INA je kao partner u kompaniji TMG posljednjih godina učinila značajan napor u stabilizaciji poslovanja Petrokemije i time otvorila mogućnost pronalaska investitora zainteresiranog za nastavak upravljanja ovom kompanijom. Novi vlasnik obvezao se preuzeti sve obveze iz ugovora o dokapitalizaciji pa tako i preostale obveze ulaganja i ishođenja svih potrebnih dozvola za nastavak proizvodnje u za to predviđenim rokovima. Također, spreman je potpisati i aneks ugovora kojim potvrđuju da trenutačno ne postoje neispunjene obveze od strane države te se odriču bilo kakvih potraživanja po toj osnovi. Razlozi zbog kojih kupoprodajna transakcija još nije odobrena Ini nisu poznati.

Tijekom ožujka Petrokemija je pokrenula ograničenu proizvodnju u dijelu gnojiva za koja postoji tržišna opravdanost. Plan je proizvesti 14.000 tona NPK gnojiva. Pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu je pod pritiskom ukupnih troškova proizvodnje. Uvjeti na tržištu kontinuirano se prate i o njima će ovisiti daljnja proizvodnja”, navodi INA u svom priopćenju.

N1

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

“Vezano na pregovore INA-e i PPD-a s Yildrim Holdingom a u vezi većinskog vlasništva dionica Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u istima ne sudjeluje, stoga nije ni upoznato s predmetnim ugovorom niti uvjetima istog.

Činjenica je da Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Ministarstvo sudjeluje u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena Ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji a kako bi se zaštitili interesi ulagača i ostalih dioničara, kao i zaposlenika Petrokemije”, navodi se u priopćenju ministarstva.

PPD

“U Petrokemiji nije pokrenuta proizvodnja u punom opsegu. S proizvodnjom u punom kapacitetu može se započeti kada proizvodna cijena mineralnog gnojiva bude takva da ne kreira gubitak. Naime, u RH je dozvoljen uvoz umjetnih gnojiva iz trećih zemalja gdje proizvođači nemaju obvezu plaćanja emisija CO2, a za pojedine zemlje ne postoje ni carine. Uz trenutnu cijenu plina, a uvažavajući obveze koje ima Petrokemija, konačna cijena i dalje nije konkurentna u odnosu na uvozne proizvode. Petrokemiji nije u interesu kreirati gubitak, stoga se svakodnevno prate cijene sirovina. Tkđ u situaciji neizvjesne vlasničke strukture, a do okončanja transakcije, Uprava Petrokemije nije u mogućnosti preuzimati nove obveze.

Društvo Terra mineralna gnojiva (TMG) krajem 2018. godine preuzelo je preko 50% dionica Petrokemije. Petrokemija je tada imala gubitak od 474 milijuna kuna. U proteklih pet godina Petrokemija je otplatila svoja stara dugovanja prema HEP-u visini od 330 milijuna kuna, otplatila je dugovanja prema različitim dobavljačima u iznosu od preko 170 milijuna kuna te su otplaćene zaostale emisijske jedinice CO2 iz prethodnih razdoblja u vrijednosti 230 milijuna kuna. Dakle, ukupno je vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije nego što je društvo TMG ušlo u vlasničku strukturu Petrokemije.

Dodatno je u procesu restrukturiranja isplaćeno preko 50 milijuna kuna otpremnina.

Petrokemija zadnjih godinu dana uredno ispunjava svoje obveze iz Kolektivnog ugovora, isplaćuje sve plaće i druge preuzete obveze iako tvornica, uslijed pandemije i iznimno visokih cijena energenata stoji s proizvodnjom.

Istovremeno, sukladno Ugovoru o dokapitalizaciji, društvo Terra mineralna gnojiva je preuzelo obvezu osigurati da Petrokemija izradi plan ulaganja za razdoblje od 10g s ukupnim ciljanim iznosom ulaganja od 600 milijuna kuna. Sukladno tome, Petrokemija je u razdoblju od 2019. godine do 2022. godine, dakle u samo tri godine, izvršila ulaganja u ukupnom iznosu od 293 milijuna kuna, odnosno gotovo polovicu ugovorenog iznosa.

Društvo TMG je u cijelosti ispunilo sve dospjele ugovorne obveze. Petrokemija ima još ulaganja sukladno 10-godišnjem planu, ali u tom dijelu ne postoji nikakvo zakašnjenje.

Po postojećoj okolišnoj dozvoli Petrokemija je uložila 127,7 milijuna kuna te ima sve potrebne dozvole.

Nije točno da Petrokemija, TMG ili novi investitor zahtijevaju bezuvjetno produljenje okolišne dozvole.

Naime, PTKM je nakon sklapanja ugovora o dokapitalizaciji 13.5.2019., a sukladno odredbama ugovora, dostavila prijedlog Izmjene Okolišne dozvole koja sadrži promijenjene rokove za provedbu mjera, odnosno 26.12.2026. kao krajnji rok.

20. travnja 2020. Ministarstvo izdaje Rješenje o izmjeni i dopuni uvjeta okolišne dozvole (objavljeno na web stranici Ministarstvo 08.05.2020.) u kojemu nije prihvaćen prijedlog Petrokemije d.d. od 13.05.2019. niti su uvažene primjedbe poslane u javnoj raspravi 08.01.2020., a koje su sve bile u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji.

7. prosinca 2020. Petrokemija je dostavila Ministarstvu dopis broj VIP-114/2020 Zahtjev za izmjenom postojeće Okolišne dozvole u cilju promjena u postrojenju pri čemu je naglašena tema poštivanja rokova iz Ugovora o dokapitalizaciji.

Od tada do danas, Petrokemija nije upućivala dodatne zahtjeve za izmjenom okolišnih dozvola, a tijekom proteklih razgovora s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja uslijed zahtjeva za prijenosom ugovora o dokapitalizaciji na nove vlasnike, jasno je dogovoreno da novi vlasnici prihvaćaju trenutno važeće dozvole i njihove rokove te da je izdavanje nove okolišne dozvole uvjetovano izvršenjem dodatnih ulaganja od strane Petrokemije. Također, novi vlasnici su aneksom ugovora o dokapitalizaciji spremni potvrditi da država u ovom trenutku nema neispunjenih obveza temeljem navedenog ugovora te se odreći bilo kakvih tražbina s te osnove.

Dakle, novi investitor u cijelosti je prihvatio smanjene obveze države iz Ugovora o dokapitalizaciji.

U ovom trenutku nemamo saznanja što je problem i ne znamo zašto Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sa svojim glavnim pregovaračima g Lovrinčevićem i ministrom Filipovićem blokiraju transakciju”, stoji u priopćenju PPD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.