Studija prognozira porast globalnog bogastva 38 posto do 2027.

Ekonomija 15. kol 202314:01 0 komentara
Shutterstock

Globalno bogatstvo, mjereno u osobnoj imovini od nekretnina do dionica i udjela, trebalo bi porasti 38 posto do 2027., uglavnom potaknuto tržištima u razvoju, pokazala je studija koju su u utorak objavili Credit Suisse i UBS.

Godišnje izvješće o globalnom bogatstvu, koje procjenjuje bogatstvo 5,4 milijarde odraslih osoba na 200 tržišta, kaže da će globalno bogatstvo dosegnuti 629 bilijuna dolara u sljedećih pet godina.

Optimistične prognoze dolaze unatoč tome što je 2022. zabilježila prvi pad neto globalnog bogatstva kućanstava od globalne financijske krize 2008.

Nominalno gledano, neto privatno bogatstvo prošle je godine palo za 2,4 posto, a gubitak je koncentriran u prosperitetnijim regijama poput Sjeverne Amerike i Europe, pokazalo je izvješće.

Jači američki dolar bio je veliki faktor.

Najveći porast bogatstva prošle godine zabilježen je u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu.

U izvješću se predviđa da će bogatstvo u gospodarstvima u nastajanju, uključujući zemlje BRICS-a – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – porasti 30 posto do 2027. godine.

Očekuje se da će daljnji rast tržišta u razvoju doprinijeti smanjenju globalne nejednakosti u bogatstvu u narednim godinama.

Najveći pad prošle godine došao je od financijske imovine, za razliku od nefinancijske imovine, poput nekretnina, koja je ostala otporna.

Gledano pojedinačno, to je značilo da je odrasla osoba do kraja prošle godine bila ‘kraća’ za 3198 USD.

Međutim, “globalno medijalno bogatstvo, vjerojatno značajniji pokazatelj stanja prosječne osobe, zapravo je poraslo za tri posto u  2022. u suprotnosti s padom bogatstva od 3,6 posto po odrasloj osobi”, navodi se u izvješću.

To se bogatstvo u ovom stoljeću peterostruko povećalo, uglavnom zbog brzog rasta bogatstva u Kini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!