Švicarska središnja banka spremna zauzdavati jačanje franka

Biznis 07. ožu 202211:34
Fabrice COFFRINI / AFP

Švicarska središnja banka ponovo je u ponedjeljak poručila da je spremna intervenirati na deviznim tržištima kako bi zauzdala jačanje domaće valute, potaknuto snažnom potražnjom ulagača za sigurnom imovinom zbog rata u Ukrajini.

„Potražnja za švicarskim frankom trenutno je velika budući da ga ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital, a isto vrijedi i za dolar i jen”, stoji u priopćenju središnje banke.

„Franak je i dalje jak”, ističu u švicarskoj središnjoj banci, dodavši da je “SNB i dalje spreman intervenirati na tržištu deviza bude li potrebno”.

Jačanje domaće valute objašnjavaju i razlikom u stopama inflacije koja je u Švicarskoj niža nego u drugim zemljama.

Potrošačke cijene u Švicarskoj porasle su u veljači 2,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od 2008. godine, ali daleko blaže nego u eurozoni gdje je stopa inflacije u veljači po procjeni Eurostata iznosila 5,8 posto.

Iz SNB-a su u ponedjeljak poručili i da će pri donošenju eventualne odluke o intervenciji uzeti u obzir odnos domaće prema svim valutama a ne pojedinačne tečajeve.

Franak je u sinoćnjoj trgovini na azijskim tržištima snažno ojačao prema euru, dosegnuvši 99,10 centima za euro, najvišu razinu od siječnja 2015. godine kada je švicarska središnja banka odlučila intervenirati kako bi zakočila jačanje domaće valute kako bi pomogla izvoznicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.