Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

Biznis 05. tra 202207:05
Izvor: JOHANNES EISELE / AFP (ILUSTRACIJA)

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica tehnoloških kompanija, prije svega Twittera, dok je većina ostalih sektora završila u minusu.

Dow Jones ojačao je 103 boda ili 0,30 posto, na 34.921 bod, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 4.582 boda, a Nasdaq indeks 1,90 posto, na 14.532 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Tesla, Apple, Amazon.com i Microsoft.

Cijena Tesle skočila je 5,6 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila u subotu objavio da je u prvom tromjesečju prodao rekordni broj vozila.

Najviše je, ipak, skočila cijena dionice Twittera, 27 posto, pošto je osnivač Tesle Elon Musk objavio da je njegov udjel u toj društvenoj mreži dosegnuo 9,2 posto, po čemu je najveći dioničar Twittera.

„Mnogo današnjih vijesti bilo je pozitivno za tehnološki sektor”, kaže Mona Mahajan, strateginja u tvrtki Edward Jones.

Međutim, u većini drugih sektora cijene su dionica pale. Tako je sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa završilo u minusu, a najviše uslužni i zdravstveni, oko 0,8 posto.

Posljedica je to opreza ulagača zbog rata u Ukrajini i mogućih novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin.

Ulagači su suzdržani i zbog snažnog rasta cijena nafte i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini, što podiže inflaciju u svijetu.

Kako se u SAD-u inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak i izazvati recesiju.

Na to ukazuje inverzija krivulje prinosa na američke obveznice. Naime, ta krivulja se prošloga tjedna preokrenula prvi put nakon 2019. godine, pri čemu su prinosi na dugoročne obveznice pali ispod prinosa na kratkoročne obveznice. Inverzno kretanje krivulja prinosa smatra se predznakom recesije u iduće dvije godine, signalizirajući da je restriktivna monetarna politika prestroga.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.558 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 14.518 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.731 bod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar