Tempo zapošljavanja u SAD-u snažno ubrzao u ožujku

Biznis 02. tra 202116:55
Angela Weiss/AFP, Ilustracija

Američki poslodavci u ožujku su neto otvorili gotovo dvostruko više radnih mjesta nego u mjesecu ranije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada, odražavajući nastavljenu deblokadu gospodarske aktivnosti koju je ograničavala pandemija.

U najvećem svjetskom gospodarstvu u ožujku je neto otvoreno 916.000 radnih mjesta, objavilo je ministarstvo rada.

To je gotovo dvostruko više nego u veljači, kada je prema revidiranom podatku broj zaposlenih porastao za 468 tisuća. Prva procjena pokazivala je 379 tisuća novih radnih mjesta.

Ministarstvo je revidiralo naviše i podatke za siječanj koji sada pokazuju 233 tisuće novih radnih mjesta, odnosno 67 tisuća više nego što je prvotno objavljeno.

Revidirani podaci tako pokazuju da je ukupno u prva dva ovogodišnja mjeseca neto otvoreno 156 tisuća više radnih mjesta nego što je ministarstvo bilo procijenilo.

Ukupan broj zaposlenih u SAD-u i dalje je manji za 8,4 milijuna, odnosno za 5,5 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu.

U ožujku najviše je novih radnih mjesta otvoreno u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, navodi se u izvješću ministarstva.

Pojačano su zapošljavali i poslodavci u privatnom i državnom obrazovnom sektoru, kao i oni u građevinarstvu.

Stopa nezaposlenosti kliznula je na šest posto, no i dalje je gotovo dvostruko viša u odnosu na prepandemijsku razinu.

Bez posla je u SAD-u u ožujku bilo 9,7 milijuna građana, četiri milijuna više nego u veljači 2020., navode u ministarstvu.

Prosječna plaća po satu u američkom privatnom sektoru pala je u ožujku za četiri centa, na 29,96 dolara, dok je u proizvodnji i među zaposlenicima koji nisu na rukovodećim mjestima ostala gotovo nepromijenjena, na 25,21 dolar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.