Tko je Adam Smith o čijoj nevidljivoj ruci govori ministar Primorac?

Biznis 23. sij 202314:56
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac komentirao je danas ideju "bijelih lista", ocijenivši to boljim rješenjem od isticanja nekih negativnih primjera putem crnih lista. No dodao je da ga čudi što više trgovačkih lanaca ne želi pristupiti ovoj inicijativi.

Obrazlažući svoj stav, kazao je da svi kontinuirano ističu kako je važno očuvati tržište i tržišne mehanizme te očekuju da nevidljiva ruka Adama Smitha djeluje na silnice ponude i potražnje. Ocijenio je da upravo inicijativa Ministarstva gospodarstva rješava asimetričnost informacija jer na jedno mjesto stavlja sve cijene najbitnijih trgovačkih lanaca i omogućuje potrošačima da imaju koristi od tržišnih silnica, te da pritom budu potpuno informirani o tome koliko pojedini artikl u nekom trgovačkom lancu košta.

Mnogim građanima koji nisu nikad bili u doticaju s ekonomijom vjerojatno nije bilo sasvim jasno o kakvoj nevidljivoj ruci ministar govori.

Tko je bio Adam Smith?

Radi se o izrazu britanskog ekonomista Adama Smitha, kojeg se zbog njegovih vrijednih djela počasno naziva i ocem političke ekonomije. Izraz nevidljiva ruka upotrijebio je u poznatom djelu Bogatstvo naroda kako bi označio način djelovanja tržišnih snaga, sugerirajući da se tržištem ne bi trebalo upravljati izvana kako bi se uskladili interesi pojedinaca i društva.

Tržišni sudionici, potaknuti međusobnom konkurencijom te odnosima ponude i potražnje, vlastite ciljeve (maksimiziranje profita) usklađuju s ciljevima drugih sudionika i društva u cjelini.

Tako, zahvaljujući djelovanju nevidljive ruke, sustav slobodne tržišne razmjene funkcionira automatski, bez unaprijed dogovorenoga plana i miješanja države, sažima se precizno u Hrvatskoj enciklopediji.

Nevidljiva ruka tržišta

Takva osnovna zamisao tržišta, koja čini temelj liberalnoga viđenja društva, ostavlja otvorenima mnoga pitanja: o ulozi države u samoj uspostavi i održavanju takva sustava, o uporabi sile u svezi s poštivanjem tržišnih pravila, te o tome je li moguće, i racionalno, prepustiti djelovanja od općega interesa, koja po značaju i opsegu nadilaze obzore i interese pojedinaca, njihovim slobodnim poticajima i odlučivanju. Pritom se Smithova nevidljiva ruka različito tumačila, u rasponu od puke metafore do cjelovite i neosporne slike stvarnoga funkcioniranja tržišnoga gospodarstva.

Adam Smith bio je utemeljitelj i, uz D. Ricarda, glavni predstavnik engleske klasične škole političke ekonomije, ali i istaknuti pisac iz područja moralne filozofije. Smithova glavna zasluga što je prednosti slobodne trgovine prikazao sustavno, na strogo znanstveni način, u nužnoj povezanosti i uvjerljivosti.

On se pokazao kao vrstan graditelj znanstvenog sustava, koji su potonji teoretičari mogli uzeti za uzor i osloniti se na nj u daljnjem razvijanju. Nakon njega politička ekonomija zauzela je istaknuto mjesto među modernim teorijskim znanostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar