Totalni kolaps uoči Božića: Brodovi kasne, opet bi mogle rasti cijene hrane i goriva

Ekonomija 08. pro 202310:41 0 komentara
Image by Luis Martinez from Pixabay'Ilustracija

ssJedna od najvažnijih svjetskih trgovačkih ruta - Panamski kanal - suočava se s dosad najgorom zabilježenom sušom. Tako raste i strah da će zbog toga kasniti mnoge božićne isporuke za Europu.

Razina vode pala je na najnižu točku od sredine 1900-ih. Brodovi tjednima čekaju jer je ograničen broj plovila koja mogu proći kroz kanal. Deseci ogromnih kontejnerskih brodova, punih pametnih telefona, TV-a, bicikala i igračaka, mogli bi stići u europske luke čak četiri tjedna kasnije od planiranog.

“Panamska kriza prijeti Božiću u Europi i Velikoj Britaniji. Posljedica bi mogla biti nestašica robe i povećanje cijena jer se trgovci bore oko dostupnih zaliha”, izjavio je David Jinks, voditelj sektora za potrošače u dostavnoj tvrtki ParcelHerou, za Independent, prenosi tportal.

Neki brodovi navodno plaćaju milijune dolara da bi preskočili red dok su drugi krenuli prema Sueskom kanalu u Egiptu ili Rtu dobre nade u Južnoj Africi.

Stručnjaci strahuju da bi zagušenje globalne opskrbe također moglo utjecati na cijene hrane i energije jer su žitarice i goriva također na čekanju.

Brodovima obično treba između osam i 10 sati da prođu kroz kanal, no trenutno vrijeme prolaska iznosi jedan do dva tjedna.

Uobičajeno kroz Panamski kanal prođe 38 brodova dnevno. Od 7. studenoga kroz njega su dnevno prolazila samo 24 broda.

Rekordna suša pogodila je ranije ove godine Panamu, uz čak 50 posto manje oborina nego lani. Nedostatak kiše isušio je glavno jezero u Panamskom kanalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!