U dućanima nema domaćeg krumpira, zna se i razlog

Biznis 01. lip 202308:37 0 komentara
Pixabay/ilustracija

U Međimurju se proizvodi većina hrvatskog krumpira. Glavnina ovogodišnjeg uroda počet će se vaditi tek krajem mjeseca, malo kasnije nego inače. I kupci i proizvođači već znaju što je uzrok.

Vremenske su neprilike na muke stavile i proizvođače i kupce i trgovce.

“Nestašica jest, neka lagana. Neki centri imaju, neki nemaju, snalaze se. Sve je to uzrok prošlogodišnje suše i smanjivanja uroda krumpira do 60 posto”, ocijenio je Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Naime, u svibnju uvijek ima problema s opskrbom, zbog prelaska sa starog prošlogodišnjeg na novi mladi krumpir, kažu otkupljivači i uvoznici. Lanjska je suša smanjila urod ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim europskim zemljama.

“To je rezultiralo većim pritiskom i u nabavi na egipatski krumpir koji većinom dolazi za naše tržište i tržište Europe u luke Kopar i Rijeku i zbog vremenskih uvjeta brodovi su više pristajali u luku”, rekao je Antun Segečić, izvršni direktor Sektora nabave svježeg voća i povrća, Enna Fruit.

Lani suša, sada kiša. Ipak, međimurski se proizvođači, kažu, nadaju dobrom ovogodišnjem urodu.

“Doživjeli smo neke štete, imamo štete, sad je najkritičnija faza. Borimo se s bolestima, moramo to dobro odraditi i ja mislim da ako vrijeme dalje bude ovako dobro bit će i dobri prinosi”, predviđa Mesarić.

Unatoč svemu, tržište krumpira trebalo bi se uskoro normalizirati, piše HRT.

“S pojavom domaće robe, prvo iz Istre a potom iz Međimurja, ako kiše ne bude dalje prouzročila neke daljnje probleme, očekujemo da će se stabilizirati dobava”, složio se Segečić.

Cijenu krumpira, naravno, diktirat će tržište pa nema sumnje da će ta inače jeftina i omiljena namirnica na hrvatskim stolovima biti skuplja nego lani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.