U godini s malo razloga za slavlje prodaja šampanjca pala za 18 posto

Biznis 27. sij 202112:13
Šampanjac
Izvor: N1

Pandemija koronavirusa nije ljudima ostavila puno prostora za slavlje u 2020., što se očitovalo i u padu prodaje šampanjca za 18 posto, pokazuju podaci francuske udruge proizvođača Comite Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC).

U pandemijskoj godini prodano je samo 245 milijuna boca slavnog francuskog pjenušavog vina, izvijestio je CIVC u utorak, procijenivši prihode na oko četiri milijarde eura. Nove su procjene nešto bolje od onih koje je udruga objavila nakon prvog kruga mjera zatvaranja, predvidjevši da će obujam prodaje pasti otprilike za trećinu a prihodi na 1,7 milijardi eura.

Potražnja se blago oporavila u vrijeme praznika na kraju godine, objašnjavaju u CIVC-u. Britanski supermarketi izvijestili su o uzletu potražnje za šampanjcem i drugim prazničnim delicijama, a prodaja šampanjca naglo je porasla i u Francuskoj, prema kompaniji za analizu tržišta Nielsen.

VEZANE VIJESTI

Potaknuti nešto boljim obujmom prodaje, francuski su proizvođači iz rezervi odlučili povući 400 kilograma grožđa po hektaru kako bi dopunili ubranih 8.000 kilograma po hektaru, dodaju.  Pad prodaje u prošloj godini objašnjavaju zatvaranjem ključnih mjesta za potrošnju i kupnju i otkazivanjem brojnih događanja.

Prodaja na domaćem tržištu padala je i prije pandemije a u 2020. potonula je 20 posto. U istom se postoku smanjio i izvoz na ključna tržišta, SAD-a i Velike Britanije. Još su više smanjene isporuke u Japan, za čak 28 posto, priopćio je CIVC. Tržišta u kontinentalnoj Europi pokazala su se relativno otpornima, uz osjetno blaži pad prodaje u Belgiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Svijetla je točka Australija s rastom prodaje za čak 14 posto. Početak 2021. godine vjerojatno će ponovo biti težak jer su restorani i barovi još uvijek zatvoreni, a događanja na čekanju zbog pandemije, no postoje šanse da će se potražnja oporaviti u drugoj polovini godine ako zemlje počnu ublažavati ograničenja, napominju u CIVC-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar