U koroni gotovo udvostručen broj e-Građana

Biznis 10. lis 202111:21
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Sustav e-Građani mogli bismo nazvati pravim koronaprofiterom jer je upravo u pandemijskom razdoblju doživio procvat. Trenutačno je u njemu više od 1,5 milijuna digitalnih građana, piše u nedjelju Večernji list.

Iako su apetiti onih koji se o portalu brinu – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva – puno veći, trenutačni broj registriranih, za razliku od pretpandemijskog razdoblja, gotovo je udvostručen.

Prvi dodatni poticaj, uz uobičajene e-usluge, bile su e-propusnice. U vrijeme najžešćeg zatvaranja, propusnice koje su bile potrebne za prelazak županijskih granica, uvedene nakon zagrebačkog potresa, mogle su se brže riješiti digitalno odnosno putem e-Građana.

Sljedeći motiv za prijavu u sustav e-Građani dogodio se s EU covid potvrdama. Prema podacima do 1. lipnja. 2021., broj korisnika e-Građana bio je 1,288.211, a nakon objave usluge izdavanja EU digitalne covid potvrde pa do početka rujna broj korisnika povećao se za 115.244, dok je broj jedinstvenih korisnika koji su se prijavili na uslugu EU digitalna COVID potvrda u istom razdoblju bio 496.842, pokazuju podaci.

Posljednji “poguranac” i dodatni broj novih prijava u sustav e-Građani donio je nedavno održan popis stanovništva odnosno prva faza online popisivanja, koja se mogla obaviti sustavom e-Građani. U ovom slučaju sustavu e-Građani većina je vjerojatno pristupila zbog lakšeg ispunjenja zakonske obveze, ali malo su tome pridonijele i koronske mjere. Online popis stanovništva dovabio je u sustav e-Građani novih 83.500 korisnika.

Kada se pak radi o najpopularnijim elektroničkim uslugama koje nudi sustav e- Građani, tu su e-Dnevnik za roditelje, e-Radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna covid potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar