U Njemačkoj sve manje bankomata: Evo gdje se sve više podiže gotovina

Ekonomija 17. tra 202415:43 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Isplata funkcionira tako da kupac plaća karticom na blagajni i zatim može zatražiti iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida s bankovnog računa potrošača, prenosi Fenix magazin.

Maksimalni iznos koji se može podići obično je 200 eura.

Podatke je u srijedu iznio Institut za istraživanje tržišta EHI.

“To je zgodno za kupce jer štede dodatno putovanje. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata”, rekao je autor studije Horst Ruter.

Trgovačke tvrtke koje to prakticiraju, uključujući prehrambene maloprodajne lance Rewe i Edeka, drogerije poput DM-a i Rossmanna te neke trgovine građevinskog materijala i alata, više od 13 posto zarađenog novca vraćaju kupcima, pokazalo je istraživanje.

Sa sve učestalijim ovakvim načinom pristupa gotovini rastu i naknade koje tvrtke moraju plaćati bankama. Prema podacima EHI-ja, one iznose između 0,1 i 0,2 posto uplaćenog iznosa po transakciji.

Po toj osnovi maloprodajni subjekti lani su platili 17,23 milijuna eura, što je 25,7 posto više nego 2022. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!