U ovim su zanimanjima plaće u Hrvatskoj najviše porasle

Ekonomija 20. ruj 202314:31 0 komentara

Prosječna mjesečna neto plaća za srpanj u Hrvatskoj je iznosila 1141 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više za 13,4, a realno za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). No, neka su zanimanja ipak doživjela značajniji rast od drugih.

Također, ako se usporedi sa situacijom u lipnju, tad je nominalno niža za 0,8 posto, a realno za jedan posto. Također, najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od tog iznosa.

Zanimljiv je podatak i da se sat rada kroz srpanj u prosjeku plaćao 6,65 eura neto, što je u odnosu na lipanj rast od 3,3 posto i za srpanj prošle godine 13,5 posto. A koja zanimanja su doživjela procvat?

Marko Picek/PIXSELL

Na samom vrhu su zdravstvo i socijalna skrb te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s rastom od 17,7 posto, odnosno, 16,9 posto, ako usporedimo sa situacijom iz 2022. u istom razdoblju.

Osjetni porast plaća na godišnjoj razini imali su i građevinarstvo (15,7 posto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (15,6 posto), javna uprava i obrana (15,2 posto) te umjetnost, zabava i rekreacija (14,6 posto). Najmanje su rasle plaće u opskrbi strujom i plinom (9,5 posto), informacijama i komunikacijama (9,3 posto) te financijama i osiguranju (9,2 posto).

Kao što se može zaključiti prema ovoj listi, rast se koordinirao s inflacijom ponajprije u zanimanjima koja su direktno ovisna o državnom proračunu, no ne zaostaje previše ni privatni sektor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.