U prosincu kreće zamjena novčanica: Uoči Božića čak 60% bankomata neće raditi

Biznis 21. lip 202212:44
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Od prvog siječnja 2023. na nešto više od 3000 bankomata ili 60 posto trenutno aktivne mreže bankomata u Hrvatskoj građani će moći podići prve eure, i to u novčanicama od 10 i 20, a na nekima i od 50 eura. Do 15. siječnja građanima će euri biti dostupni na svim bankomatima u zemlji.

Prema zadnje dostupnim podacima Hrvatske narodne banke na dan 31. ožujka 2022. bilo je 5049 aktivnih bankomata, a ta brojka u turističkoj sezoni svake godine prelazi 6500 bankomata. I guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da će s prvim danom 2023. većina bankomata biti napunjena eurima, a do 15. siječnja svi, piše Jutarnji list.

U dogovoru s bankama od 5. prosinca ove godine Payten, tvrtka koja održava 50 posto ukupnog tržišta bankomata, na terenu kreće s procesom njihove prilagodbe na uvođenje eura. Kako objašnjavaju u Paytenu, prema trenutnom dogovoru s bankama, u prvoj fazi prilagodbe konfigurirat će se 60 posto bankomata. To, pak, znači da od trenutka kad početkom prosinca njihovi tehničari na terenu krenu obilaziti i prilagođavati bankomate na isplate u eurima oni više neće raditi, odnosno građani tijekom prosinca na njima više neće moći podići kune.

Različita veličina novčanica

Građani će kune moći podizati na oko 40 posto bankomata koliko ih, prema trenutnom dogovoru, prelazi na euro u drugoj fazi prilagodbe do 15. siječnja 2023. Budući da Payten održava i POS uređaje, ističu da će oni cijelo vrijeme raditi na svim prodajnim mjestima bez ikakvih prekida u procesu prilagodbe na euro, što je svima važno tijekom mjeseca uobičajene povećane blagdanske potrošnje.

“Mi na terenu pripremamo cijelu mrežu bankomata za prelazak na euro, a banke zatim bankomate pune novčanicama eura. Otkad krenemo na teren 5. prosinca do kraja prosinca 60 posto mreže bit će spremno na prelazak na euro kako bi građani od 1. siječnja na bankomatima mogli dizati prve eure. Građanima će euri na bankomatima biti dostupni od 1. siječnja 2023. prema kriteriju regionalne pokrivenosti i učestalosti korištenja bankomata. Od 15. siječnja svi će bankomati u zemlji biti opskrbljeni eurima. Banke su prema teritorijalnoj zastupljenosti odredile koji bankomati se prilagođavaju u prvoj, a koji u drugoj fazi”, pojašnjava Mario Majcen, service menadžer zadužen za ATM i POS mrežu u Paytenu.
image

Puna zaštita u tri godine

Novčanice eura većih su dimenzija od kuna te dolaze u drugačijim apoenima pa softver bankomata doslovno moraju naučiti na nove denominacije odnosno prelazak na euro. Uz novčanice od 10 i 20 eura u planu je postupno uvođenje isplate novčanica na bankomatima od 50 eura, a na pojedinim bankomatima i 100 eura. Za razliku od bankomata, pojašnjava Mario Majcen, u radu POS uređaja nu u jednom trenutku neće biti prekida jer se ti uređaji prilagođavaju preko softvera na daljinu. U kriznim scenarijima prelaska bankomata na euro očekuju se problemi na najviše jedan do dva posto bankomata u cijeloj zemlji.

“S klijentima još od prošle godine radimo na izradi terminskih planova, prilagodbi bankomatskih kazeta i drugim neophodnim predradnjama kako bi u novu godinu ušli sigurni da će sve funkcionirati besprijekorno. Ovo je vrlo uzbudljivo i izazovno razdoblje, a u projektu sudjeluje cijeli Paytenov tim – od kolega na terenu, help desku, u call centru, administraciji, prodaji te samom menadžmentu. Do sada smo imali veliki broj migracija koje smo uspješno realizirali. Vjerujemo stoga da ćemo i migraciju na euro uspješno obaviti. S pripremama smo započeli još prošle godine, a Payten, osim bankomata, odražava i POS terminale te nas očekuje migracija i u tom segmentu za što su također pripreme u tijeku”, dodaje Mario Majcen.

I opcija uplate eura na bankomatima za određene lokacije bit će dostupna od 1. siječnja 2023., a od 15. siječnja na svim lokacijama.

Meta napada

Budući da su bankomati najrašireniji izvor gotova novca u zemlji, sve su češće meta napada i pokušaja pljački pa je pitanje što će se događati nakon uvođenja eura. Potpuno uvođenje sustava elektrokemijske zaštite na bankomatima predviđeno je u roku od tri godine od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija iż travnja 2021. Predviđeno je da će se elektrokemijska zaštita uvoditi na oko trećinu eksternih bankomata godišnje, što bi preraspodijelilo i olakšalo ukupan trošak njezina uvođenja.

“Bankomati su postali najrašireniji izvor gotova novca u Republici Hrvatskoj. Njihov broj iz godine u godine raste, a sigurnost je uvijek jedan od najvažnijih elemenata”, zaključuje Majcen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar