Ministar Marić o BDP-u: Očekujemo ove godine rast od 5 posto

Biznis 26. velj 202114:08 > 17:17
zdravko marić
Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić će u 14.30 sati ispred Ministarstva financija, Katančićeva 5, dati izjavu o najnovijim podacima o BDP-u, izdavanju obveznice, povratu poreza i mjerama za gospodarstvo.

Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.

Pad BDP-a

“Kad gledamo dekompoziciju, investicije su nešto bolje. Očekivali smo da će ponovno biti pad investicija u četvrtom tromjesečju, a zabilježen je rast. Međutim, kod nekih drugih komponenti smo očekivali malo bolje performanse, poglavito kad smo pratili podatke o fiskalizaciji na dnevnoj bazi, trgovini na malo i izvozu roba koje su u četvrtom tromjesečju relativno imali solidne rezultate. Kad sve skupa zbrojimo, na tragu očekivanja i potvrdilo se ono što smo govorili da će to biti godina, obzirom na okolnosti kakve smo imali, mjesec i pol dana potpunog zatvaranja, pa zaključavanje pojedinih segmenata”, rekao je Marić.

Dodao je da turistička sezona prošla bolje nego što se očekivalo.

VEZANE VIJESTI

“Kada gledamo cijeli mediteranski bazen zemalja članica EU, mislim da smo zabilježili najbolju turističku sezonu. To je na neki način iza nas, treba gledati unaprijed. Stojimo pri našim procjenama koje su oko 5% rasta, što znači da ove godine ne možemo očekivati potpuni oporavak  našeg gospodarstva. Najranije je moguć krajem 2022. godine, s tim da će neke djelatnosti se oporavljati i u 2023.”

Oporavak gospodarstva

“To je bazni scenarij za koji postoje i pozitivni i negativni rizici. Negativni su da bude sporije, a to je da se pandemija produlji, da procjepljivanje ide sporije. Postoje i neki pozitivni rizici. Kad bi ovi elementi bili brži od očekivanja, a najveći se dio odnosi i na EU nove generacije, ako budemo uspješniji u povlačenju i korištenju sredstava tako da gospodarski rast bude još veći”, dodao je ministar.

Istaknuo je da ne želi da se ponovi situacija od prošle krize, da nam oporavak traje predugo.

Što se tiče obveznice, Marić je istaknuo da su postignuti dobri uvjeti i da je sva ušteda uračunata već u proračun za ovu godinu.

“Ta ušteda je već ukalkulirana u sam proračun. Već smo gledali da ćemo na tu obveznicu refinancirati i sukladno našem kreditnom rejtingu i sukladno nekim okolnostima na tržištu pa da ćemo postići bolje uvjete. Dakle, tih 460 milijuna uštede na samo ovoj obveznici već je sastavni dio”, kazao je Marić.

“Mislim da se potvrđuje da imamo jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, reputacije o kredibilnoj Vladi i kredibilnoj državi. To je u tim okolnostima najvažnije, povjerenje. U svakom slučaju, lakše se diše”, dodao je ministar.

Povrat poreza

Ministar Marić je komentirao i povrat poreza, a posebno se osvrnuo na mlade.

VEZANE VIJESTI

“S obzirom na to da kraj veljače pada na nedjelju, imamo i ponedjeljak, neće biti problema, stići će svi podnijeti godišnje porezne prijave. Za veliku većinu poreznih obveznika više nisu oni u obvezi podnositi prijavu nego to radi porezna uprava z njih. Ovdje ću posebno apostrofirati segment mladih jer ovo će biti prvi put da će se za njih aplicirati ona mjera koju je Vlada u okrugu četvrtog kruga porezne reforme stavila u funkciju. To je da svi mladi do 25 godina starosti imaju stopostotno umanjenje porezne obveze za 2020. godinu, a svi oni između 26 i 30 godina imaju pedesetpostotno umanjenje”, kazao je Marić.

“Tijekom svibnja će krenuti prve isplate povrata poreza kako za mlade tako i za ostale. Oni koji su u obvezi platiti, oni će imati rok do kraja sedmog mjeseca, odnosno s valutom do 15.8. Za njih nećemo pomicati rokove, država što prije želi usmjeriti taj novac prema onima čiji je to novac”, dodao je.

Mjere pomoći

Ministar Marić komentirao je i mjere pomoći za poduzetnike.

“Znamo što stupa na snagu s 1. ožujkom. Nastavit će se s provedbom onih ključnih mjera, a to su očuvanje radnih mjesta i pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova. Ključno pitanje je na koji način predvidjeti daljnje korake. Moramo pratiti situaciju iz dana u dan i sukladnom tome svoje mjere prilagođavati. Za ovu mjeru, za ovo očuvanje radnih mjesta i pokrivanja dijela fiksnih troškova moramo i pronaći ćemo te novce”, kazao je Marić.

Govoreći o poskupljenju cigareta, ministar Marić je istaknuo da kutija cigareta ne bi trebala biti poskupjeti više od dvije kune.

Poduzetnicima za prosinac na ime naknade fiksnih troškova isplata više od 100 mln kn

Kada je pak riječ o mjeri nadoknade fiksnih troškova, a na konstataciju novinara da se poduzetnici žale da im isplate kasne, Marić je izvijestio da je od 9973 zahtjeva koje je Porezna uprava zaprimila za lanjski prosinac ukupno odobreno njih 9226 ili 93 posto prihvaćenih, vrijednosti 103 milijuna kuna. U obradi je još 48 zahtjeva, dok se preostali dio odnosi na zahtjeve koji nisu ispunili uvjete ili je bilo “duplića” u prijavi, rekao je Marić.

Za siječanj je dosad podneseno 3627 zahtjeva, od čega je 78 posto ili 2813 njih već prihvaćeno, vrijednosti oko 29 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.