Uskoro završava obnova NE Krško, priključenje na mrežu kasnit će nekoliko dana

Biznis 28. lis 202215:471 komentar
Izvor: N1/Ilustracija

Obnova Nuklearne elektrane Krško protekla je većim dijelom bez problema, rekao je u petak dugogodišnji direktor Nuklearne elektrane Stane Rožman najavivši skori početak rada nakon remonta.

Do određenog zaostanka došlo je jedino u zamjeni visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja. Prema Rožmanovim predviđanjima, nuklearka će ponovno biti priključena na elektroenergetsku mrežu oko 7. studenog.

“Na dobrom smo putu da se uskoro vratimo u mrežu i da nastavimo sa stabilnom opskrbom kao i do sada”, rekao je Rožman.

Po njegovim riječima, obnova, koja je započela 12. listopada i trebala trajati do 2. studenoga, uz iznimku jednog slučaja, teče besprijekorno i glatko. Stanje materijala i opreme je odlično, pa će se postrojenje, koje završava svojih prvih 40 godina rada, vratiti u sustav u izvrsnom stanju.

Prema riječima direktora, elektrana je spremna za još 20 godina rada, a uspostavljene su i sve potrebne procedure za produljenje njezina rada do 2043.

Nuklearku je danas posjetio i premijer Robert Golob, po čijim riječima je Nuklearna elektrana Krško sinonim je za stabilnu, pouzdanu i sigurnu nuklearnu elektranu u Europi.

Suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Remont u završnoj fazi, ali će povratak na mrežu kasniti nekoliko dana

Remont Nuklearne elektrane Krško (NEK) u završnoj je fazi, ali će zbog problema sa zamjenom visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja, priključenje nuklerke na mrežu kasniti nekoliko dana i očekuje se početkom drugog tjedna u studenome, izvijestili su u petak iz NEK-a.

Redovni remont NE Krško je započeo 1. listopada i trebao je trajati do srijede, 2. studenoga, no iz nuklearke danas najavljuju da će povratak elektrane na mrežu “kasniti nekoliko dana”.

Kako navode u priopćenju, “povratak elektrane na mrežu planiran je u drugom tjednu studenoga”.

Pritom ne preciziraju kada bi to moglo biti, dok slovenska novinska agnecija STA u izvješću o današnjem posjetu slovenskog premijera Roberta Goloba nuklearci prenosi izjavu direktora NE Krško Stane Rožmana, koji očekuje da nuklearka bude priključena na mrežu oko 7. studenoga.

Radnici na remontu rade 24 sata dnevno, pa Rožman “vjeruje da će elektrana biti na mreži oko 7. studenog”, prenosi STA.

Iz nuklerke u današnjem priopćenju ističu da ekipe suradnika Nuklearne elektrane Krško i ugovornih partnera “s velikom predanošću obavljaju remontne aktivnosti – na održavanju, testiranju opreme i sustava te osuvremenjivanja”, uz opasku kako je velik broj aktivnosti na remontu već završen.

Pritom ističu kako su u reaktorskoj posudi instalirani gorivi elementi za sljedeći gorivi ciklus, koji će trajati do proljeća 2024. godine.

Povratak elektrane u pogon početkom drugog tjedna u studenome

“Pri projektu zamjene visokotlačne turbine, koja je ključna komponenta pri pogonu i opredjeljuje dužinu trajanja remonta, a ugovorni partner trebat će više vremena nego li je planirao. Zajedno s njim, u NEK-u se usredotočujemo na završetak radova i uspostavu uvjeta za povratak elektrane u pogon, koji je predviđen početkom drugog tjedna u studenom”, navode iz nuklearke.

Pritom objašnjavaju kako je do problema došlo pri zamjeni visokotlačne turbine, a zbog kvara na dva specijalna stroja.

“Zamjena visokotlačne turbine, koja je dio sekundarnog sustava elektrane, uključuje i zamjenu unutarnjih dijelova regulacijskih ventila za dovod pare na visokotlačnu turbinu. U okviru kompleksnog projekta najprije je uklonjena turbina, koja je svoju zadaću obavljala od početka rada elektrane. Slijedila je ugradnja komponenti nove turbine te njihovo sastavljanje i povezivanje s ostalim sustavima. Kod višeslojnog zavarivanja i obrade sjedišta ventila na nove dimenzije došlo je do kašnjenja zbog otkazivanja dvaju od četiri specijalna stroja za zavarivanje koja vanjski izvođač Siemens nije mogao nadomjestiti, a potrošio je više vremena nego li je planirano te s tim neposredno utjecao na duljinu remonta”, navode iz NE Krško

Zbog toga će povratak elektrane na mrežu kasniti nekoliko dana, ponavljaju iz nuklerke.

Pritom ističu da u NEK-u rade sve što je u njihovoj moći kako bi “izvođač kvalitetno i što prije završio projekt te se ponovo uspostavili uvjeti za osiguravanje kontinuirane, stabilne opskrbe električnom energijom Slovenije i Hrvatske”. Naime, suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Iznoseći u priopćenju neke činjenice o remontu, iz nuklearke ističu kako je završeno unošenje goriva u reaktor te 10-godišnji preventivni servis sustava kontrolnih šipki.

Prošli tjedan su članovi multidisciplinarne ekipe NEK sastavili nuklearnu jezgru – svih 121 goriva elementa, među kojima 56 novih, ponovo je u reaktorskoj posudi.

“NE Krško je jedna od rijetkih elektrana u kojoj iznošenje i unošenje goriva u reaktorsku posudu izvode naši operateri elektrane”, ističu iz nuklerke.

Nakon zatvaranja reaktorske posude – namještanja reaktorske glave, slijedile su pripreme za punjenje primarnog sustava vodom, pri čemu iz NEK-a napominju da će sustav biti zagrijan prije starta elektrane.

Navode kako je uspješno završen i 10-godišnji preventivni servis sustava kontrolnih šipki reaktora. Sustav je namijenjen i regulaciji snage reaktora i ima značajnu ulogu kod zaustave i ponovnog pokretanja elektrane, objašnjava se u priopćenju.

Ovih je dana, dodaju, obavljen i opsežan pregled i ocjena stanja glavnog kondenzatora, jedne od ključnih komponenti u sekundarnom krugu elektrane. Kondenzator sastavljaju četiri komore s po 8400 cijevi, što znači ukupno 33.600 cijevi. Nakon čišćenja i uzorkovanja taloga 25 posto cijevi pregledano je metodom vrtložnih struja. Ocjene nakon pregleda potvrdile su odgovarajuće stanje kondenzatora za dugoročni rad, ističu iz NEK-a.

Uz završetak projektnih i aktivnosti na održavanju, tijekom sljedećih dana bit će na redu brojna testiranja strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te nadzorna testiranja, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar