Varaždinska županija ostvarila 48 posto više noćenja nego lani

Ekonomija 16. kol 202112:24 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinska županija ove godine bilježi rast broja noćenja za 48 posto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na rekordnu 2019. je na 77 posto ostvarenja, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Varaždinskim Toplicama.

Na novinskoj konferenciji zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini predstavili su ovogodišnje turističke rezultate u toj županiji.

Varaždinska županija dosada je zabilježila 42.841 dolazak turista i 86.427 noćenja.

“Do sredine kolovoza ostvarili smo rast noćenja od 48 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok smo u odnosu na rekordnu 2019. na 77 posto ostvarenih noćenja. Posebno je uspješan bio srpanj, kada je ostvareno gotovo 24 posto više noćenja nego rekordne 2019., čemu su najviše pridonijele održane sportske manifestacije i događanja. S današnjim danom, 57 posto svih noćenja ostvarili su stranci”, naglasio je Bojanić Morandini, dodavši kako Varaždinska županija po prvi puta ima i tranzitne turiste kojima je Varaždin na pola puta do mora.

Naveo je i da Varaždinska županija tradicionalno, u zadnjih dvadesetak godina najveći priljev turista bilježi u kolovozu, u kojem se ostvari 17 posto ukupnih godišnjih noćenja.

Morandini je napomenuo i kako je zbog cjelogodišnje sezone važan svaki mjesec te se nada zadržavanju pozitivne epidemiološke slike u županiji.

Pojasnio je i kako su među stranim turistima prvi puta najviše noćenja su ostvarili tranzitni putnici.

“Prvi put ove godine bilježimo značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći jednu ili dvije noći u našoj županiji. Na nama je da ih kvalitetnim sadržajima privučemo na dulji boravak!, naveo je Bojanić Morandini.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je da turizam Varaždinske županije nudi očuvanje lokalnog identiteta, tradicije, običaja i autohtonih proizvoda i dodala kako velik doprinos njegovom razvoju daje Županija kroz potpore od tri milijuna kuna u posljednje tri godine.

S obzirom da su se navike u doba pandemije promijenile pa turisti prvenstveno traže mir i sigurnost, varaždinski turizam im to može ponuditi kroz Kuće za odmor, rekla je Zagorec.

Predstavila je i dva nova urbana programa ovogodišnjeg Špancirfesta. To su Oblizeki Varažidnske županije kroz koje će se predstavljati autohtoni proizvodi i Županijska razglednica kroz koju će županijski atrij postati interaktivna pozornica.

Konferenciji je prisustvovala i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je, istaknuvši kako Varaždinske Toplice imaju puno toga za pokazati te da moraju biti turistički grad s najmanje četiri zvjezdice.

“Uz Minervu i druge objekte u sklopu Specijalne bolnice, turistima nudimo i kuće za odmor s pričom, a sljedeće godine će biti otvoren hotel s četiri zvjezdice koji je rezultat privatnog ulaganja vrijednog osam milijuna eura”, istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!