Forbes Magazin: Investicijski fondovi u Hrvatskoj: Usporedba sa Slovenijom pokazuje koliko zaostajemo

Ekonomija 12. tra 202412:03 0 komentara

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja, a to je bio povod da Forbes Magazin u intervjuu tjedna ugosti Marka Bogdana, voditelja distribucijskih kanala u Intercapitalu. Zbog čega je Hrvatska po pitanju ulaganja u investicijske fondova na začelju Europe, pitao je urednik Elvir Mešanović.

U Hrvatskoj otvoreni investicijski fondovi upravljaju s oko 2 milijarde i 400 milijuna eura. U fondove trenutačno ulaže oko 250 tisuća ljudi, no Marko Bogdan kaže da značajno zaostajemo za drugim europskim zemljama.

“Za to čak neću koristiti neke nama apstraktne brojke zemalja poput Njemačke i sličnih, nego već u usporedbi sa nama relativno sličnom Slovenijom možemo vidjeti koliko zapravo kasnimo za drugima. Ukupna imovina fondova u Sloveniji je nešto veća od 5,2 milijarde eura i tamo investira oko 530 tisuća ljudi. Dakle, već po apsolutnim brojkama su dvostruko jače tržište od našeg, a kada uzmemo u obzir da je Hrvata dvostruko više nego Slovenaca, brojke za nas su u tom kontekstu još lošije. Pojednostavljeno, ulaganje po glavi stanovnika u Hrvatskoj je samo jedna četvrtina onog u Sloveniji”, kaže Marko Bogdan u razgovoru za Forbes Magazin.

Na pitanje koja je tajna takve razlike Bogdan odgovara da je u igri više faktora. Prije svega, Slovenci imaju nešto dužu tradiciju tržišta kapitala od nas. Kod nas je investiranje u većoj mjeri krenulo netom prije velike financijske krize 2008. što je u kratkom roku tržišta okrenulo naglavačke i velik broj investitora u Hrvatskoj se nakon lošeg iskustva više nije vratio u fondove. Slovenci su u dionice počeli ulagati još u devedesetima i kada je došla kriza 2008., već su imali iskustva i u pravilu su znali će u konačnici dugoročno ulaganje donijeti pozitivan rezultat.

“Možda je jedan od razloga i u drugačijem načinu investiranja. Imovina hrvatskih fondova je u najvećem dijelu fokusirana na najkonzervativnije investicije. Čak 73 posto imovine je u državnim obveznicama, trezorskim zapisima, depozitima i sličnom. S druge strane, u Sloveniji je situacija upravo obrnuta, skoro 75 posto imovine je u dionicama. Također, nije samo da smo lošiji samo u usporedbi sa Slovenijom, imamo najveći udio takvih konzervativnih ulaganja i na razini cijele Europe. Kada uzmemo u obzir da su obveznice zadnjih pet godina donijele negativan rezultat, a dionice ostvarile od prosječno desetak posto godišnje, vidi se da fokus Hrvata na konzervativna ulaganja dugoročno neće donijeti željeni rezultat.”, komentira Bogdan u razgovoru s Elvirom Mešanovićem. Marko Bogdan je također i autor podcasta “O novcu” u kojem u neformalnim razgovorima s različitim stručnjacima nastoji pojasniti mnoge zanimljive teme iz područja financija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!