Visoki troškovi energije ugrožavaju europsku proizvodnju lijekova

Biznis 27. lis 202217:55
Izvor: Ožana Jaroslav / ČTK / Profimedia

Rast troškova energije u Europi mogao bi ubrzati egzodus tvrtki ključnih za proizvodnju ključnih lijekova i dodatno ugroziti nabavne lance, ozbiljno narušene u pandemiji, upozorio je u četvrtak izraelski proizvođač generičkih lijekova Teva.

Zbog pritiska na cijene ključnih lijekova proizvodnja aktivnih farmaceutskih sastojaka već se dugo izmješta na istok, u Indiju i Kinu, gdje su troškovi puno niži.

Rat u Ukrajini i povezana energetska i gospodarska kriza mogli bi “trajno lišiti (europski) kontinent baze za proizvodnju nekih ključnih lijekova”, napisala je Teva u izvješću.

VEZANE VIJESTI

Dužnosnici izraelske kompanije navode primjer nestašice tamoksifena u Njemačkoj u posljednje vrijeme, aktivnog farmaceutskog sastojka koji se koristi u ključnom lijeku za rak dojke.

Jedini europski proizvođač tamoksifena zaustavio je proizvodnju jer je postala neekonomična, rekli su.

To je zateklo europske proizvođače lijekova i lišilo ih europskog izvora opskrbe. Preostalo im je samo nekoliko dobavljača u Aziji.

Tevini dužnosnici ističu i primjer paracetamola.

Posljednja europska tvornica paracetamola zatvorena je 2008. godine, čime je Azija ostala primarni izvor proizvodnje.

Na vrhuncu pandemije covida-19 Europa je imala problema s opskrbom paracetamolom jer nije imala “polugu ni logistički kapacitet za povećanje proizvodnje u kratkom roku”, navodi se u izvješću.

Poklopilo se da je Indija, glavni proizvođač paracetamola, baš tada privremeno zabranila izvoz paracetamola kako bi podmirila vlastite potrebe pa je Europa privremeno ostala bez ključnog aktivnog farmaceutskog sastojka.

S obzirom na trenutnu gospodarsku klimu, rekao je Erick Tyssier, voditelj Tevinih vladinih poslova u Europi, “definitivno svjedočimo ubrzanju tog trenda”.

Teva trenutno sama proizvodi 40 posto tih sastojaka u pogonima u Europi, a ostatak je prepustila podizivođačima, rekao je za Reuters Philippe Drechsle, potpredsjednik upravljanja EU portfeljem u Teva Europe.

Teva trenutno apsorbira veće troškove proizvodnje lijekova u Europi, ali neće to moći raditi unedogled, upozorio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar